Univerzitet SSST
17

Akademija za mlade poduzetnike počela s radom: Više od 150 učenika jačaju poduzetnički duh

Na otvaranju "Akademije za mlade poduzetnike" učestvovalo je više od 150 učenika i učenica iz 10 srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo (KS).

Riječ je o inovativnom programu koji će biti realizovan u periodu od oktobra 2023. godine do maja 2024.godine i ima za cilj da podstakne jačanje poduzetničkog duha i vještina kod učenika i učenica u srednjim školama u KS.

Aktivnost provodi projekat "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG2), u saradnji sa Univerzitetom Sarajevo School of Science and Technology (SSST), a uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS i Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS.

"Akademija za mlade poduzetnike i poduzetnice predstavlja ulaganje u budućnost naše zemlje, gdje će mladi ljudi imati priliku doprinijeti ekonomskom rastu i razvoju. Ponosni smo na ovaj program i radujemo se budućem uspjehu naših mladih poduzetnika i poduzetnica”, kazala je Naida Hota Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Važno je istaći da će u Akademiji" učešće uzeti više od 90 djevojaka. Svaka od odabranih škola će imati poduzetnički klub u svojoj školi, a jednom mjesečno učenici će dolaziti na predavanja u sklopu Akademije koje će se dešavati u prostorijama Univerziteta SSST-a.

Akademija će trajati do maja 2024. godine i rezultirat će finalnim takmičenjem prilikom kojeg će učenici i učenice prezentovati svoje ideje.

"Zaista smo ponosni što realizujemo ovu aktivnost. Kroz uspostavljanje poduzetničkih klubova u 10 srednjih škola u Kantonu Sarajevo i realizaciju inovativnog programa Akademije za mlade poduzetnike i poduzetnice, bit će osnažene poduzetničke i liderske kompetencije i vještine neophodne mladim ljudima da budu spremni za poslove buducnosti", kazala je Lejla Ibranović Mulahasanović, voditeljica programa za lokalni razvoj u UNDP-u.

Koordinatorima i učenicima će eksperti sa SSST-a i eksterni stručnjaci pružati mentorsku podršku tokom trajanja Akademije, a stečeno znanje će primijeniti i dodatno unaprijediti radom u školskom poduzetničkom klubu.

"Kritičko razmišljanje i rješavanje problema, timski rad i liderstvo, komunikacija, upravljanje vremenom, postavljanje ciljeva i razvoj poslovnih planova su samo neke od tema koje će unaprijediti životne, poduzetničke i liderske vještine srednjoškolaca i srednjoškolki, te ih dodatno pripremiti za poslove budućnosti", naglasio je profesor Nedim Čelebić, direktor Centra za inovativno poduzetništvo Univerziteta SSST.

Projekat "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta" (EGG2) finansira Vlada Kraljevine Norveške, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH). Jedan od ciljeva projekta je da, kroz kreiranje neophodne infrastrukture te izgradnju nastavnih kapaciteta, značajno i trajno unaprijede trenutno stanje u oblasti poduzetništva mladih.