Teške optužbe
2

Airbus se nagodio, zbog istrage o mitu i korupciji platit će tri milijarde eura

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Veliki evropski proizvođač aviona Airbus izvijestio je u utorak da je s francuskim, britanskim i američkim vlastima postigao načelni dogovor kojim su obustavljene istrage o mogućem mitu i korupciji pri prodaji aviona.

Francuske i britanske vlasti pokrenule su istragu o Airbusu zbog sumnje u korupciju pri prodaji aviona u posljednjih desetak godina, a američke o mogućem kršenju propisa o kontroli izvoza.

"Airbus potvrđuje da je postigao načelni sporazum s francuskim Parquet National Financierom (PNF), britanskim Uredom za krupne prijevare (SFO) i američkim vlastima", stoji u saopćenju francusko-njemačke kompanije.

Reuters piše kako u Airbusu kompaniji ističu da ne mogu komentirati pojedinosti razgovora s vlastima ni koliki će iznos morati platiti na ime nagodbe.

"Ti su sporazumi postignuti u vezi s istragom o mitu i korupciji te o poštivanju američkih propisa o međunarodnoj trgovini oružjem. Još ih trebaju odobriti sudovi u Francuskoj i Velikoj Britaniji te američki sud i regulator", dodaje se.

Neki mediji špekuliraju da bi mogao dosegnuti oko tri milijarde eura.

Airbus je otpustio više od 100 zaposlenika zbog etičkih i drugih razloga vezanih uz poštivanje propisa nakon provođenja interne istrage zbog sumnje u koruptivne radnje.

Britanske i francuske vlasti pokrenule su istragu zbog Airbusovih netačnih izvještaja o isplatama prodajnim zastupnicima koje je dostavio britanskoj finansijskoj agenciji za kreditiranje izvoza.

SFO je pokrenuo istragu u augustu 2016., a sedam mjeseci nakon toga istragu je pokrenuo i francuski regulator.

Na meti regulatora našao se više desetljeća star sistem posrednika kojim je upravljao sada već rasformirani ogranak u sjedištu Airbusa. U jednom trenutku taj je odjel zapošljavao oko 250 ljudi širom svijeta i bilježio nekoliko stotina miliona eura godišnjih plaćanja, rekao je dobro upućen izvor.

Njemačke vlasti trenutno vode istragu o Airbusu zbog mogućeg neovlaštenog korištenja dokumenata klijenata, dodaje Reuters.