Zaštićene
1

Agrokor ne smije garantovati za kredite imovinom firmi u Srbiji

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Koncern Agrokor ne smije za kredite podignute van Srbije garantovati svojim poduzećima u Srbiji jer je to, po važećim zakonima, nedopustivo, piše u utorak beogradska štampa pozivajući se na tumačenje Narodne banke.

Zakon o deviznom poslovanju štiti domaće firme koje posluju u hrvatskom koncernu, tvrde Večernje novosti, navodeći tumačenje Narodne banke Srbije (NBS) da strane kompanije ne mogu garantovati imovinom privrednih društava u Srbiji.

Odredbe zakona o deviznom poslovanju sprječavaju strane krovne kompanije da imovinu svojih preduzeća u Srbiji stave pod hipoteku za strani zajam.

"Nije moguće da privredna društva u Srbiji koja posluju u okviru Agrokora daju garanciju za obaveze svog matičnog privrednog društva, ni u Hrvatskoj, a ni domaćoj banci koja je Agrokoru odobrila kredit, imajući u vidu da nisu ispunjeni uslovi predviđeni odredbama Zakona o deviznom poslovanju", objašnjavaju u NBS za Večernje novosti, prenosi Hina.

U konkretnom slučaju riječ je o firmama Frikom i Dijamant koje poslije privatizacije posluju kako dio koncerna Agrokor.

Mediji u regiji početkom sedmice objavili su da će imovina Agrokora u Srbiji - Frikom i Dijamant, biti ponuđena kao garancija za dalje financiranje koncerna, ali je to ubrzo zanijekao i sam Agrokor.

U NBS objašnjavaju kako je člankom 23. Zakona o deviznom poslovanju propisano da domaće pravne osobe mogu stranim odobravati finansijske zajmove pod uslovom da je stranac-dužnik po kreditnom poslu u većinskom vlasništvu srbijanske firme.

Drugim riječima - da su Frikom ili Dijamant vlasnici Agrokora, mogli bi garantovati za Agrokorov kredit u inostranstvu.

Svrha novog zajma od oko 200 miliona eura, koji se očekuje do kraja ove sedmice, trebala biti refinansiranje starih dugova Agrokorovih dobavljača, kao što je to bio slučaj s prvim kreditom od 80 miliona eura odobrenim nakon usvajanja tzv. lex Agrokora.

Koncern Agrokor je u Srbiji vlasnik Merkatora S, te poduzeća Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga s ukupno oko 11.000 djelatnika.

Izvanredni komesar za Agrokor Ante Ramljak sastao se sredinom maja s visokim dužnosnicima srbijanske vlade i tada isključio mogućnost da ovaj koncern ode u stečaj.

Ramljak je ocijenio da se preustroj Agrokora može očekivati u sljedećih 12 do 15 mjeseci.