biznis
0

Agencija za statistiku počinje objavljivati indeks potrošačkih cijena

FENA
Agencija za statistiku BiH (BHAS) početkom aprila objavit će indeks potrošačkih cijena za 2006.godinu nakon čega planira objavljivati redovna mjesečna saopćenja za nivo Bosne i Hercegovine, saznaje Fena u Agenciji.

-Termin «potrošačka korpa» nije statistički termin, već ga više koriste i kreiraju različiti sindikati u našoj zemlji – napominju u Agenciji za statistiku BiH koja ima tzv. listu proizvoda koja sadržava nešto više od 620 različitih proizvoda i usluga usklađenih sa COICOP klasifikacijom (radi se o klasifikaciji individualne potrošnje koja obuhvata 12 grupa proizvoda i usluga).

Što se tiče metodologije ona je napravljena u saradnji s partnerima iz italijanskog Zavoda za statistiku (ISTAT), a temelji se na redovnom prikupljanju potrošačkih cijena u 12 gradova BiH (uključujući i Brčko Distrikt) s tim da se cijene snimaju jedanput mjesečno za većinu proizvoda osim sezonskih proizvoda za koje se cijene snimaju dva puta mjesečno uvijek u istim intervalima.

Obrada podataka se vrši za nivo pojedinačnih gradova koji se zatim agregatno obrađuju za entitete koji to prosljeđuju BHAS-u koji sačinjava obradu za nivo BiH. To znači da BHAS ne radi jednostavno agregiranje podataka nego pravi vlastitu obradu za nivo zemlje.

-Projekt s italijanskim partnerima je okončan te ćemo sada biti u mogućnosti da redovno objavljujemo podatke u skladu s dogovorom direktora BHAS-a i statističkih zavoda – navode iz BHAS-a.