biznis
0

Agencija za statistiku BiH: Procjena BDP-a po rashodnom pristupu

FENA
Agencija za statistiku BiH objavila je da je bruto domaći proizvod (BDP) zasnovan na rashodnom pristupu procijenjen na 16,681 milijardi KM u 2004. godini i 18,177 milijardi KM u 2005.

Ove vrijednosti pokazuju nominalan porast od devet posto u 2005. u odnosu na 2004. godinu. U pogledu obima (pri stalnim cijenama) porast BDP-a bio je 6,7 posto, što ukazuje na porast cijena od svega 2,1 posto.

Agencija za statistiku BiH danas je prezentirala prvi put u BiH izvore podataka, korištene metode i konačne rezultate obračuna BDP-a primjenom rashodnog pristupa za BiH, za 2004. i 2005. godinu.

Direktor te agencije Zdenko Milinović istakao je da je temeljni zadatak statističkih institucija u BiH izgradnja funkcionalnog sistema koji će osigurati statistiku na temelju međunarodnih standarda i uporedivih podataka s evropskim zemljama i šire. U tom kontekstu jedan od prioriteta je obračun GDP-a po rashodnom metodu kao jednom od tri načina kompilacije.

-Očekujemo da ćemo do kraja ovog mjeseca imati podatke o BDP-u prema proizvodnom pristupu za 2006., te početkom septembra podatke BDP-u po rashodnom metodu za tu godinu – kazao je Milinović.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Graham Slack pozdravio je saradnju statističkih institucija i naglasio važnost unapređenja statističkog sistema u BiH.

Nakon dvije godine tehničke pomoći MMF-a, prema njegovim riječima, Agencija za statistiku BiH, sposobna je proizvoditi procjenu BDP-a po rashodnom metodu.

Na osnovu mjerenja i podataka mogu se bolje sagledati ekonomska kretanja i kreirati makroekonomska politika.

Procjene BDP-a mogu se proizvesti korištenjem tri metoda (proizvodni, rashodni i dohodovni), a svaki od njih daje drugačiji pogled na ekonomiju.

Premda bi teoretski, mjerenja BDP-a korištenjem različitih pristupa trebala da se podudare, u praksi se pojavljuju razlike zbog različitih izvora podataka i korištenih metoda.

U Agenciji za statistiku BiH smatraju da proizvodni metod nije dovoljno iscrpan.