biznis
11

Agencija za rad i zapošljavanje: Radnici iz BiH najčešće na rad odlaze u Sloveniju i Njemačku

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Danas je u prostorijama Agencije za rad i zapošljavanje BiH održana press konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati rada Agencije za rad i zapošljavanje BiH tokom 2015. godine i u prva dva mjeseca ove godine.

Na press konferenciji novinarima se obratio direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Muamer Bandić, te zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Željko Tepavčević.

Direktor Bandić je naglasio da se u 2015. godini nastavio trend oporavka tržišta rada što se manifestovalo kroz smanjenje broja registrovanih nezaposlenih osoba, povećanje broja zaposlenih osoba sa evidencija službi i zavoda za zapošljavanje, povećanje broja prijavljenih potreba za radnicima od strane poslodavaca, te smanjenje korisnika novčane naknade. Kako je istakao direktor Bandić broj nezaposlenih osoba u 2015. godini bio je za 1,4% manji u odnosu na 2014. godinu. Ono što posebno raduje jeste da je i početak 2016. godine počeo u trendu smanjivanja broja nezaposlenih osoba, za šta je zaslužna i Agencija za rad i zapošljavanje BiH putem svojih programa zapošljavanja u inostranstvu.

Tako je u 2015. godini Agencije za rad i zapošljavanje posredovala u zapošljavanju 2.677 osoba u Sloveniju, dok ovaj broj u prva dva mjeseca 2016. godine iznosi 513 osoba. Također, u prošloj godini Agencija za rad i zapošljavanje je posredovala u zapošljavanju 870 osoba u SR Njemačku, a taj broj za prva dva mjeseca 2016. godine iznosi još 228 osoba.

Zamjenik direktora Željko Tepavčević je istakao kako je trend smanjenja broja nezaposlenih osoba nastavljen i u 2016. godini te je broj nezaposlenih osoba prema posljednjim podacima od 29.2.2016. godine manji za 13.411 osoba ili 2,44% u odnosu na isti period 2015. godine.

Detaljniji statistički pregled stanja tržišta rada u 2015. godini možete pogledati ovdje.