Ostvaren promet od 80.000 putnika
0

Aerodrom Mostar strateški objekt za ekonomski razvoj BiH

FENA
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić susreo se danas u Sarajevu sa direktorom Aerdoroma Mostar Marinom Raspudićem.

Direktor Raspudić informirao je ministra Hadžića o radu Aerodroma Mostar koja je tokom protekle godine uspjela ostvariti prijeratni promet od 80.000 putnika. Istakao je da se za tekuću godinu očekuje povećanje broja putnika za 30%.

"Aerodrom Mostar će svojim finansijskim sredstvima osigurati zadržavanje licence, ali je za razvoj infrastrukture ovog aerodroma potrebna podrška svih nivoa vlasti“, naglasio je direktor Raspudić.

Ministar Hadžić je rekao da je Aerodrom Mostar strateški infrastrukturni objekat za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, posebno važan za razvoj šire mostarske regije, i naglasio da se svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini moraju aktivno uključiti u razvoj i unapređenje infrastrukture mostarskog aerodroma.

"Mostarski aerodrom važan je faktor razvoja turizma Bosne i Hercegovine. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH podržava napore odgovornih Aerodroma Mostar na preuzimanju putnika iz Splita i Dubrovnika kojima je krajnja destinacija Međugorje“, naglasio je ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić.

Direktor Raspudić upoznao je ministra Hadžića o interesovanju EU za Aerodrom Mostar i Projekt AIR.NET koji je finansiran sredstvima EU u okviru IPA CBC Jadranskog programa. Dodao je da je cilj ovog projekta uspostavljanje novih direktnih letova koji povezuju istočnu i zapadnu obalu Jadrana, kako bi se poboljšala dostupnost i mobilnost u ovom području i efikasnije povezale zemlje regije.

Inače, prvi AIR.NET let iz Mostara za Bari pokrenut je 27. jula 2012. godine, a druga avio veza od Trsta do Mostara je inaugurirana 31. augusta 2012. godine. Tokom ljetne sezone 2013. godine ovoj mreži letova pridružit će se i Aerodrom Niš (Srbija). Letovi iz Mostara za Bari i Trst traju manje od jednog sata, a cijena jednosmjerne karte je 79 eura (s uključenim taksama).

Tokom sastanka dogovorena je posjeta ministra komunikacija i prometa BiH Damira Hadžića i ministra prometa i komunikacija FBiH Envera Bijedića Aerodromu Mostar. Tom prilikom, dva resorna ministra razgovarat će sa predstavnicima Grada Mostara i Aerodroma Mostar o načinu očuvanja i unapređenja rada ovog aerodroma, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BIH.