Pokušaj oživljavanja
67

Aerodrom Mostar ponovo u potrazi za letovima, Kordić preko Zagreba vidi povezivanje s Evropom

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Aerodrom Mostar je raspisao javni poziv za obavljanje usluga međunarodnog linijskog zračnog prijevoza na liniji Mostar - Zagreb - Mostar, a gradonačelnik Mario Kordić u toj liniji vidi i povezivanje Mostara sa velikim evropskim gradovima.

Tako je Kordić već optimistično najavio da će se Grad Mostar od maja, zračnom linijom preko Zagreba, povezati s velikim europskim gradovima poput Frankfurta, Kopenhagena, Beča, Amsterdama, Pariza, Minhena, Ciriha i Londona.

Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Gradonačelnik je Feni pojasnio kako se kroz Javni poziv traži da letovi budu minimalno tri puta sedmično, od čega bi najmanje dva leta bila u jutarnjim satima, kako bi putnici iz Mostara mogli uhvatiti konekcijske letove za dalje destinacije.

"Istražujući tržište odlaska iz Zagreba dalje, procijenili smo da bi to trebao biti petak, srijeda i ponedjeljak te smo to tako u Javnom pozivu i definirali. Ukoliko se javi neka zainteresirana avio kompanija, a očekujemo da hoće, to bi konkretno značilo da vi iz Mostara ujutro u 6 sati polijećete prema Zagrebu gdje dolazite već u 7 sati, a onda od 7,30 do 12 sati, što je prihvatljivo vrijeme čekanja u Zagrebu, hvatate sve konekcijske letove kao što su, na primjer, Frankfurt, München, Pariz, Amsterdam, Burssels, Barcelona...", objasnio je mostarski gradonačelnik.

Kordić smatra da su ovoga puta izabrali dobar model jer bi na ovaj način Grad Mostar bio povezan sa svim značajnim aerodromima u Evropi tri puta sedmično.

"Ako bude sreće da nam se javi neka od nacionalnih kompanija, to bi značilo da smo povezani sa svim glavnim aerodromima. U razmišljanjima o niskobudžetnim kompanijama, vidjeli smo da oni uglavnom lete prema manjim aerodromima koji često nisu niti blizu destinacija u koje želimo ići. Naravno, prednost je da imate jeftine karte, međutim dolijećete na aerodrom koji je stotinjak kilometara daleko od prve, ozbiljnije destinacije u koju biste željeli letjeti", naglasio je mostarski gradonačelnik.

Izrazio je očekivanje da će se u sljedećih desetak dana, koliko traje javni poziv, javiti kompanije koje bi prihvatile takav plan i da će se Mostar od maja povezati sa svim glavnim gradovima u Evropi.

Kako se navodi u javnom pozivu detaljna dokumentacija se može preuzeti kod J.P. Međunarodne Zračne luke - aerodroma Mostar d.o.o. Mostar slanjem zahtjeva potpisanog od ovlaštene osobe potencijalnog ponuđača za preuzimanje elektronskom poštom na e-mail adresu [email protected].

Rok za zaprimanje ponuda je 21.03.2023. godine do 10:00 sati.