Regionalne integracije
104

Aćimović: Mini Schengen je dio puta ka EU, ekonomska saradnja je preduslov za sve daljnje dogovore

R. D.
Draško Aćimović
Draško Aćimović
Predsjedništvo BiH dalo je simbolički zeleno svjetlo za priključenje BiH zoni "Mini Schengena", što je pozitivan korak koji će poslovna zajednica sigurno pozdraviti. Dok sporazum bude u procesu kroz Vijeće ministara, poslovna zajednica imat će vremena da se pripremi za poslovanje u "zoni".
Ekonomski analitičar iz Banje Luke Draško Aćimović za Klix.ba kaže kako treba pohvaliti odluku Predsjedništva BiH da se podrži inicijativa "Mali Shengen".

"U stvaranju novog sistema unutar Evropske unije vrlo je važno da se razumije zašto se stalno spominje termin 'Zapadni Balkan', a ne odvojeno zemlje i zašto je to jučer u govoru Ursule von der Leyen, predsjednice Evropske komisije, više puta kazano. Zapadni Balkan je područje u kojem sve zemlje koje su na toj teritoriji trebaju što prije početi ekonomsku saradnju kao preduslov za sve daljnje dogovore", kaže Aćimović.

Jedna od važnih stvari na tom putu je "Mini Schengen" ili "Balkan Schengen", dodaje on, koji je već trebao da zaživi, ali je zbog određenih političara bespotrebno postao predmet političkih neslaganja.

"Jasna poruka iz Brisela jučer je da će Zapadni Balkan biti dio EU, ali kao cjelina. Zato se dogovorite što prije, zaustavite korupciju i kriminal, prekinite ratnohuškačke politike i mi ćemo vam ekonomski i finansijski u tome pomoći", zaključio je Aćimović.

Predsjedništvo BiH je pozdravilo inicijativu ili proces koji već ide između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, kazao je poslije današnje sjednice Šefik Džaferović.

"Zadužili smo Vijeće ministara BiH da napravi analizu svih sporazuma koje BiH ima sa EU i u regionu, da se napravi analiza šta to znači za BiH, koje su štete, koristi i eventualne opasnosti. Ta analiza će biti dostavljena u roku od 30 dana do danas. Gospodin Dodik je predlagao da već danas pristupimo Mini Schengengenu, ali to nismo usvojili, već smo zatražili kompletnu analizu i to je na kraju jednoglasna odluka sva tri člana Predsjedništva BiH", kazao je.