biznis
0

ACED: Od četvrtka serija obuka u uzgoju ljekovitog bilja

SRNA
Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED) Banja Luka počet će u četvrtak, 13. marta, seriju obuka za žene u oblasti uzgoja i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja, u okviru projekta podrške ženskom preduzetništvu u ruralnim područjima kojim je obuhvaćeno 120 žena u sedam opština BiH.

Projekat, koji finansiraju USAID i projekat Švedske razvojne agencije "Farma", obuhvata opštine Bosanski Novi, Bosanska Krupa, Bužim, Ribnik, Šipovo, Petrovac i Bosanski Petrovac, a prva teorijska edukacija bit će održana u Šipovu.

Ovaj projekt je nastavak prošlogodišnjeg projekta "Škola uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja za žene iz ruralnih područja BiH" i ima cilj da obezbijedi dodatno usavršavanje u proizvodnji i preradi za najuspješnije polaznice prethodne škole sa posebnim naglaskom na savladavanje tehnologija prerade, najavljeno je iz ACED-a.

U okviru ovog dijela, projekt će obezbijediti kapacitete za sušenje ljekovitog i aromatičnog bilja, u vidu sušare koja će se instalirati na području na kojem se ostvari najveća koncentracija proizvodnje i koja će biti dostupna i korisnicama iz drugih opština.

Sve korisnice projekta koje započnu sa proizvodnjom ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja bit će povezane sa tržištem putem kojeg će se izvršiti plasman proizvedenih količina.