Privreda
22

SERDA i FIRMA projekt pomažu privrednim subjektima u pripremi za korištenje EU fondova

Klix.ba
U cilju jačanja ljudskih kapaciteta i kompetencija spram apsorbcije pretpristupne pomoći Evropske unije, kao i poboljšanja vještina neophodnih za procese prepoznavanja i razrade projektne ideje, pripreme projekata i apliciranja na EU fondove, a u svrhu podrške preduzećima u metalskoj i drvnoj industriji i sektoru turizma u razvoju tržišta rada i novih vještina i znanja, Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, u saradnji sa USAID-Sida FIRMA projektom, organizirala je u okviru Projektne akademije novi ciklus edukacije o alatima i potrebnim vještinama za uspješno pisanje, apliciranje i upravljanje EU projektima.

U okviru petodnevne edukacije 17 predstavnika privrednih subjekata iz Žepča, Sarajeva, Viteza, Zenice i Vlasenice prolazi intenzivni program edukacije kroz četiri tematske cjeline i to: Razumijevanje Evropske unije; Programi finansijske podrške i fondovi EU; Izrada projektnih prijedloga prema PCM-u; Popuna aplikacija na EU fondove

Većina učesnika do sada nije imala nikakvo iskustvo sa projektima za dobivanje sredstava iz EU-fondova tako da korištenje EU fondova za njih predstavlja veliki izazov. Ulaskom u EU, iznosi i mogućnosti korištenja fondova EU za bh. privredu značajno će porasti, stoga je pravovremena edukacija neophodna, a nova iskustva i saznanja u ovoj oblasti znatno će pomoći domaćim poduzetnicima i da postignu jaču konkurentnost na tržištu

Programom rada je predviđeno da se najviše časova u toku edukacije posveti izradi projektnih prijedloga prema PCM-u (Upravljanje projektnim ciklusom – Project Cycle Management), a partner u realizaciji je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Polaznici će kroz intenzivni program edukacije pod stručnim vođstvom predavača s bogatim iskustvom na EU programima i projektima steći vještine koje su neophodne za procese prepoznavanja i razrade projektne ideje, pripreme projekata, apliciranja na fondove, kao i procese razrade i izrade projektne dokumentacije. Nakon uspješno savladanog programa, polaznici će dobiti potvrdu/uvjerenje o sudjelovanju na edukaciji i postati članovi Kluba Projektne akademije koji će se periodično sastajati u svrhu razmjene najnovijih informacija i iskustava o EU fondovima.

Zbog velike zainteresiranosti, program edukacije za privredne subjekte u metalskoj i drvnoj industriji i sektoru turizma biće organiziran i u februaru. Privredni subjekti, koji se namjeravaju prijaviti na program edukacije, obrazac za prijavu mogu preuzeti na web adresi: www.serda.ba i www.ceppei.ba ili lično u prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije, Hamdije Čemerlića 2/11.

Prijave se mogu dostaviti putem e-maila: [email protected], faxa: (033) 663 - 923, na protokol ili poštom na adresu Sarajevska regionalna razvojna agencija – SERDA, ulica Hamdije Čemerlića 2/11, Sarajevo.

Privredni subjekti mogu prijaviti najviše dvije osobe koje će pohađati edukaciju.

Troškove edukacije finansiraju Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i projekat FIRMA u procentu od 50% od ukupnog iznosa cijene, dok ostalih 50% finansiraju privredni subjekti koji se prijave za učešće u programu edukacije.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefone: (033) 703 – 801 ili (061) 218 107