biznis
22

A transverzala: Tačan rok za izgradnju još uvijek nepoznat

Klix.ba
Fokus javnosti odnedavno je usmjeren na najavljenu izgradnju ceste koja će napokon spojiti sarajevsko naselje Mojmilo sa aerodromom.

Riječ je o A transverzali koja će se finansirati bez zaduživanja, ali će posljedično sam rok realizacije plaćanja trajati duže.

Pored toga, mnogi su građani ostali zbunjeni zbog nejasne informacije o roku izgradnje i već spomenutom roku finansijske realizacije. Naime, trogodišnji okvirni sporazum nije jednak roku izgradnje, rečeno je za Klix.ba iz Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

"Rok nije na izgradnji, to ćemo dogovoriti i usloviti vezano za konkretne ugovore. To je samo planirana finansijska realizacija u okvirnom sporazumu jer sve plaćamo iz vlastitih sredstava bez podizanja kredita. Dakle, dodatnim ugovorima će se precizirati rokovi za izvođenje radova na transverzali", rečeno je iz Direkcije.

Također, kada se završi evaluacija Direkcija će pokušati osigurati dodatna sredstva da se okvirni sporazum smanji na dvije godine.

Dodatno je pojašnjeno da će gradnja početi u skladu sa trenutnim budžetskim sredstvima od 700.000 konvertibilnih maraka (plus 200.000 od Općine Novi Grad).

"U ugovoru ćemo odrediti dinamiku radova, a ukupno će biti tri ugovora. Zbog nedostatka novca ne možemo osigurati gradnju 'odjednom' tako da će se graditi lot po lot", kazali su iz Direkcije za puteve KS.

Trenutno se vrši evaluacija i procjena samih ponuda izvođača radova. Kada se izabere izvođač u skladu sa tehničkim procesima i normama odrediti će se rok za izvođenje radova koji bi prema željama čelnika Direkcije trebao biti što kraći.

"A transverzala je dugačka oko 1.400 metara, a trenutno na njoj postoje dijelovi koji su već izgrađeni, kao što je dio od aerodroma i most preko rijeke Dobrinje, a čekaju nas i rekonstrukcije kao što je raskrsnica na spoju X i A transverzale na Mojmilu koja će se pretvoriti u kružni tok", zaključeno je iz Direkcije za puteve KS.