Najbrža na svijetu
0

Zauzmite virtuelno sjedište u Ageri RS koja stiže do 457,94 km/h

Klix.ba
U Koenigseggu su bili veoma ponosni 4. novembra, jer je mjesto najbržeg produkcijskog automobila koje je do tada držao Bugattijev Veyron 16.4 Super Sport preuzeo njihov "supersonični“ model Agera RS.

Za obaranje nekoliko zvaničnih rekorda švedska automobilska kompanija Koenigsegg odabrala je dugu ravnu dionicu (namjenski zatvorene) javne ceste u blizini grada Pahrump koji se nalazi u saveznoj državi Nevada (SAD), a iza upravljača Agere RS, čiji 5-litarski biturbo V8 motor raspolaže s 1.360 konjskih snaga, bio je tvornički testni vozač Niklas Lilja.

Videomaterijal pokazuje kako iz Agerine kabine izgleda dostizanje maksimalne brzine s kojom je oboren raniji rekord najbržeg izdanja Bugattijevog modela Veyron, a raskošan potencijal švedskog automobila možda je najbolje vidljiv u međuubrzanju od 300 do 400 km/h.

U Koenigseggu su izračunali da je Agera RS u pojedinim trenucima svake sekunde prelazila 127 metara, a prosjek najvećih dostignutih brzina iz dva pokušaja u različitim smjerovima iznosi rekordnih 447,19 km/h (spomenuti Veyron stigao je do 431,07 km/h).

Pored titule najbržeg produkcijskog automobila, Agera RS najbolja je i u disciplini ubrzanja i zaustavljanja (0-400-0 km/h), jer joj je trebalo samo 33,29 sekundi.

"Tačku na i“ stavlja maksimalna dostignuta brzina u Nevadi (457,94 km/h).