auto
0

Zaštitni znak američkih taksista Ford Crown Victoria odlazi u historiju

FENA
Ford Crown Victoria, zaštitni znak američkih taksista, pod pritiskom zelenih, ali i moderne tehnologije odlazi u historiju. Po svemu sudeći zamijenit će ju Ford, a jedino pitanje ostaje hoće li to biti hibridni Escape ili Connect.

Hibridna izvedba posebno prerađenog Fordovog SUV-a već je u akciji. Osamsto primjeraka već pune tri godine operira ulicama New Yorka. No, u igri je još jedan model, zasad samo u konceptnom izdanju. Ford je prije nekoliko dana premijerno predstavio studiju taksija, koji je svojim karakteristikama u svakom trenutku spreman uskočiti u službu.

Punim imenom Ford Transit Connect Taxi nudi sve što se danas traži u ovoj javnoj usluzi. Prostran je i kompaktan, a ujedno vrlo udoban i ekološki prihvatljiv.

Pokreće ga 2.0 benzinac, koji sa ekološkog stanovišta čini korak od sedam milja u odnosu na kapacitetne strojčine u taksi vozilima koje se danas koriste. Naravno, ukoliko govorimo o Americi, ne i Europi. Prve projekcije govore kako bi studija u gradskim uvjetima trošila oko 12 l/100 km.