Retro classic sajam
244

Zastava 101 na sajmu u Kelnu zahvaljujući Dini Čoliću, kolekcionaru jugoslavenskih oldtimera

Klix.ba
Prošle sedmice u Kelnu održan je Retro Classic sajam klasičnih i oldtimer automobila, a iako je bilo izloženo zaista mnoštvo skupocjenih i rijetkih automobila, značajnu pažnju privukli su i jugoslavenski oldtimeri koji su se tu pojavili zahvaljujući entuzijasti iz Sarajeva, tačnije iz Kelna.

Dino Čolić iz Kelna je kolekcionar jugoslovenskih oldtimera. Svaki boravak u Bosni i Hercegovini Čolić iskoristi za nabavku i kupovinu drugih, sada već antikviteta, iz socijalističkog perioda bivše Jugoslavije.

Sajam oldtimera i klasičnih automobila u Kelnu na više od 60.000 kvadratnih metara okupio je više od 480 izlagača, entuzijasta, autokuća, kolekcionara, kao i uglednih restauratora, ali i "sam svoj majstor" restauratora. Moglo se vidjeti zaista svega iz auto i moto svijeta, od rijetkih predratnih automobila do oldtimer kamiona i motocikala, ali i pravih oldtimer klasika. Ukupno je predstavljeno više od 1.500 automobila.

U tom raskošu automobilske klasike svoje mjesto našlo je i nekoliko oldtimer modela iz Jugoslavije, primarno Zastave 101 ili kod nas popularno nazvanog "stojadina". Zasluge za ovu izložbu idu na račun Čolića koji sada živi i radi u Kelnu. On je svog prvog "stojadina" kupio prije 15 godina tokom boravka u Berlinu, zbog nostalgije, a sada ove automobile kupuje i uvozi te ih je do sada uvezao više od 50.

Uz Zastavu 101 Čolić u kolekciji ima i Zastave 1300 i Yugo 65 EFI, dok su jednako popularne i Lade.