Ledena pošiljka
0

Zaleđeni automobili stigli u luku na brodu Sun

Klix.ba
Kao da nije dovoljno problema uzrokovala globalna nestašica poluprovodnika u ovom slučaju isporuku novih automobila usporio je i otežao led, tačnije gomila leda.

Ovi zaleđeni automobili putovali su iz Južne Koreje u luku Vladivostok u Rusiji, pa iako su imali sve dragocjene poluprovodnike, njihovi budući vlasnici će ipak morati čekati malo više nego inače. Razlog je nemilosrdna majka priroda.

Nakon što su se tokom tranzita suočili sa ekstremnim vremenskim uslovima, automobili su stigli u najveću rusku luku na Tihom okeanu okovani debelim slojem leda. Kapetan broda Sun izjavio je za ruski magazin VL: "Decembar je, more je uzburkano i vjetrovito. More prska po brodu, praveći koru. Nije velika stvar. Osim što su ove godine vjetrovi mnogo jači nego inače. Ali mi mornari smo navikli na to. To se dešavalo i ranije, istovarili smo robu i na kraju je sve bilo ok."

Brod je prevozio japanske modele na palubi, uključujući Honde Fit/Jazz i Toyote Tank/Roomy. Sasvim je uobičajeno da vozila stignu u ovakvom stanju tokom zime, a kada se to dogodi, mornari skidaju led prije nego što ih istovare s broda. Za to koriste praktično sve, od reagensa i vatrogasnih aparata do provjerenog pajsera. I da, ponekad se automobili pri tome oštete.