Spektakl brzine u Krajini
0

VIDEO / Za vikend brdska trka Cazin 2012

Piše: E. Zubović
Sa starta prošlogodišnje trke u Cazinu. (Foto: E.Zubović/Klix.ba)
Ovog vikenda u blizini Cazina, tačnije kod mjesta Ostrožac, na stazi "Krajiška zmija" voziće se brdska trka "12. Velika nagrada Cazina", koja će svojom vrhunskom organizacijom i uslovima takmičenja na evropskom nivou ugostiti takmičare BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Mađarske, Slovenije i ostalih zemalja regije, pa i šireg područja.

Uz vrhunsku organizaciju koja iz godine u godinu potvrđuje da je brdska trka u Cazinu uvjerljivo jedno od najboljih takmičenja ove vrste u ovom dijelu Evrope, veliki odziv takmičarai gledalaca garantuje i činjenica da se ova trka u Šampionat BiH na brdskim stazama boduje i za FIA Šampionat Centralno-evropske zone, FIA CEZ Šampionat historijskih vozila, Kup FIA Action for road safety, Međunarodno regionalno Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Hrvatske povijesnih automobila, Prvenstvo Hrvatske CAT ll, Prvenstvo Srbije i Prvenstvo Crne Gore.

Organizator je kao i prethodnih godina, Auto-moto klub Extra Sport iz Cazina, a takmičarski program počinje već u subotu 30. juna, u 14:00 sati, sa startom prvog treninga. Naravno, glavni događaj biće trke koje se voze u nedjelju, 1. jula, a start prve trke planiran je u 11:30 sati.

Svi ljubitelji autosporta definitivno ne bi smjeli propustiti ovu trku, kako zbog velikog broja vozača koji se očekuje na startu, kao i zbog same staze koja nakon prošlogodišnjeg renoviranja i postavljanja asfalta posebno prilagođen takmičarskim auotomobilima, spada u sam vrh evropskih staza. Za sada je organizator primio 56 prijava vozača, dok se do kraja sedmice očekuje da će taj broj značajno porasti. Povjerenje u odličnu organizaciju i gostoljubivost domaćina potvrđuje i činjenica da je prošle godine AMK Extra Sport nagrađen titulom najboljeg organizatora brdske trke.

Također, organizator uz odličnu trku za posjetioce priprema i iznenađenje u vidu predstavljanja ekipe i zakmičara FIA GT i WTCC Šampionata, i tp Špansku nacionalnu ekipu, Team Sun Red.

Da trka u Cazinu zaslužuje zaista više pažnje u domaćoj javnosti govori činjenica da će ovogodišnju trku moći gledati i svi oni koji neće imati priliku doći na "Krajišku zimju", i to uživo prijenosom uživo putem interneta i nekoliko TV kuća, što je hvale vrijedan potez, pogotovo kada se uzme u obzir da su takvi poduhvati velik "zalogaj" i za svjetske šampionate, kao što su na primjer WRC i IRC.