Želi iskoristiti pažnju
16

Xiaomi bi ove godine mogao predstaviti električni SUV SU8

D. B.
Nedugo nakon predstavljanja svog prvog automobila u formi električnog sedana nazvanog SU7, kineska kompanija Xiaomi je navodno u fazi razvoja električnog SUV-a, koji bi mogao biti predstavljen prije kraja ove godine.

Iako je novajlija u automobilskoj industriji, Xiaomi je dobro poznat i poštovan u Kini i drugim dijelovima svijeta zahvaljujući svojim elektronskim uređajima, a posebno smartphoneima.

Prvi automobil kineske kompanije, koji je nazvan SU7, dobio je 50.000 narudžbi za samo 27 minuta od svog predstavljanja, a taj broj je sada mnogo veći. Stoga Xiaomi želi iskoristiti pažnju te namjerava ponuditi drugi model s opcijom baterije i produživača dometa, što će biti pionirski potez za ovu kompaniju.

SU7 je bazinar na Modena platformi, no iako s ečini logičnim da je usvoji i drugi model, izvještaji govore drugačije. Navodno će nadolazeći SUV potencijalno nazvan SU8 koristiti novu platformu kompatibilnu i za opciju produživača dometa. Ovaj novi model će veličinom odgovarati Porsche Cayenneu, a rival će mu biti i Li Auto L9 koji također nudi pogon s produživačem dometa.

Ako je SU7 ikakav pokazatelj, može se očekivati da će SU8 privući veliku pažnju. Nekoliko rendera sve već pojavilo na internetu, uključujući one koje je kreirao neovisni umjetnik Sugar Design. Ilustracije prikazuju SUV s prednjim i stražnjim svjetlima sličnim onim na sedanu, no integrisana su u karoseriju kao u slučaju Ferrari Purosanguea. Dizajn će se vjerovatno mnogima svidjeti, kao i njegova stražnja suicide vrata.

Debi modela SU7 pozitivno je utjecao na vrijednost brenda Xiaomi, tako da ona sada iznosi 55,2 milijarde dolara.