Narodni roadster
0

VW nastavlja sa sportskim modelima

Sarajevo-x.com
Iako je riječ tek o nezvaničnim informacijama, izvjesno je da se u Volkswagenu nisu htjeli zaustaviti sa Sciroccom u obogaćivanju svoje ponude sportskiih modela. Sljedeći korak je, prema svemu sudeći, novi roadster koji bi trebao objediniti nostalgičan izgled sa savrmenom tehnologijom.

Prije svega, najave o novom roadsteru sa VW-ovom značkom uklapaju se u namjere ovog proizvođača da ojača svoj imidž među sportskim modelima, pa bi se novi sportista idealno uklopio između Scirocca i najavljenog Passata coupe-cabriolet.

Pored atraktivnog dizajna, koji je također još uvijek predmet špekulacija, koji objedinjuje retro rješenja sa dizajnerskim elementima aktuelnih modela, glavna karakteristika novog roadstera trebao bi biti centralno smješten motor čime bi se stvorile predispozicije za idealan raspored težine po osovinama, a samim tim i za odlične dinamičke osobine.

Zbog oskudnog prostora za motor jasno je da inžinjeri VW-a neće biti u stanju ugraditi velik motor, ali istovremeno neće biti dopušten nedostatak snage. U takvom slučaju kao idealan izbor nameću se VW-ovi motori nove generacije, tačnije TSI motori koji su u stanju iz male radne zapremine obezbjediti količinu snage koja je dovoljna sportskom automobilu ovakve koncepcije.

Također, uz roadster verziju vrlo je vjerovatno da će se pojaviti i coupe, koji bi ustvari trebao biti i osnova za verziju bez krova. Iako centralni smještaj motora po inerciji podrazumjeva i zadnji pogon u Volkswagenu ipak nisu otišli tako daleko, s obzirom da bi razvoj takvog pogona „povukao“ previše sredstava, pa će novi sportista uz prednji pogon imati i opciju poznatog 4Motion pogona na sve točkove.

Kompletan paket koji garantuje odlične performanse biće zaokružen 7-stepenim DSG mjenjačem, dok će osnovne verzije imati standardne ručne mjenjače. Naravno, objavljene fotografije su računarski renderisane fotografije Concept R modela iz 2003. godine, ali sudeći prema nezvaničnim izvorima vrlo su približne prvim modelima koji su još uvijek pod maskama razvojnog tima Volkswagena.