|

VW Grupa godišnje namjerava prodavati milion električnih automobila

VW Grupa godišnje namjerava prodavati milion električnih automobila
7
Klix.ba
30.5.2016. u 10:46
19
komentara
7

dijeljenja
VW Grupa godišnje namjerava prodavati milion električnih automobila
Volkswagen Grupa je postavila novi cilj, a to je prodaja milion električnih vozila godišnje do 2025. godine.
VAG želi da se što prije zaboravi afera Dieselgate te se fokusira naa što veću prodaju i proizvodnju električnih automobila. Međutim, veliki skandal koji je nastao zbog emisije štetnih gasova nije jedini razlog za to. Ograničenja emisije CO2 su iz godine u godinu sve strožija, tako da VW mora raditi više kako bi nastavio prodavati automobile i u zemljama koje se posebno ozbiljno bore protiv zagađenja.

Njemački proizvođač planira godišnje do 2025. godine prodavati milion hibridnih, plug-in hibridnih i električnih automobila. Prvi korak je proširiti ponudu manje štetnih automobila po okolinu, tako da je u planu čak 20 novih modela do kraja desetljeća. Među njima će biti potpuno električni Audi Q6 koji stiže 2018. godine, kao i produkcijska verzija Porscheovog impresivnog koncepta Mission E.

VW će za nove modele koristiti novu MEB platformu. Radi se o modularnoj platformi koja će se moći prilagođavati različitim modelima. Neki automobili će imati domet od 500 km. Druga generacija Phaetona će također imati električnu verziju.

Šef proizvodnje VW-a Thomas Ulbrich je rekao da je kompanija spremna udvostručiti proizvodnju električnih automobila u tri evropska postrojenja ukoliko bude potrebe za tim. VW navodno može proizvoditi 75.000 električnih vozila godišnje, ali trenutno nema tolike potražnje.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...