auto
7

VW Grupa godišnje namjerava prodavati milion električnih automobila

Klix.ba
Volkswagen Grupa je postavila novi cilj, a to je prodaja milion električnih vozila godišnje do 2025. godine.

VAG želi da se što prije zaboravi afera Dieselgate te se fokusira naa što veću prodaju i proizvodnju električnih automobila. Međutim, veliki skandal koji je nastao zbog emisije štetnih gasova nije jedini razlog za to. Ograničenja emisije CO2 su iz godine u godinu sve strožija, tako da VW mora raditi više kako bi nastavio prodavati automobile i u zemljama koje se posebno ozbiljno bore protiv zagađenja.

Njemački proizvođač planira godišnje do 2025. godine prodavati milion hibridnih, plug-in hibridnih i električnih automobila. Prvi korak je proširiti ponudu manje štetnih automobila po okolinu, tako da je u planu čak 20 novih modela do kraja desetljeća. Među njima će biti potpuno električni Audi Q6 koji stiže 2018. godine, kao i produkcijska verzija Porscheovog impresivnog koncepta Mission E.

VW će za nove modele koristiti novu MEB platformu. Radi se o modularnoj platformi koja će se moći prilagođavati različitim modelima. Neki automobili će imati domet od 500 km. Druga generacija Phaetona će također imati električnu verziju.

Šef proizvodnje VW-a Thomas Ulbrich je rekao da je kompanija spremna udvostručiti proizvodnju električnih automobila u tri evropska postrojenja ukoliko bude potrebe za tim. VW navodno može proizvoditi 75.000 električnih vozila godišnje, ali trenutno nema tolike potražnje.