Lexus LS 600h L
0

Vozilo koje se na bh. cestama ne viđa svaki dan

Sarajevo-x.com
Nakon uvođenja Lexus branda u Bosni i Hercegovini otvaranjem Lexus salona u Sarajevu u junu ove godine, u oktobru je medijima i uskom krugu interesenata predstavljena perjanica Lexusove ponude - LS 600h, čija cijena iznosi vrtoglavih 261.900 KM.

LS600h L označava dugačku izvedbu vozila, a ovaj automobil predstavlja sami vrh Lexusove ponude. Prezentirana izvedba ima najviši stepen opreme, President, te je dodatno oplemenjena brojnim detaljima poput paketa sjedala sa masažom, automatskom inteligentnom parkirnom asistencijom, DVD playerom i monitorom.

"Odlučili smo da novi LS mora biti kreativan odmak od tradicionalnih normi. Cilj nam je bio stvoriti iznimno napredno i inteligentno vozilo koje je istovremeno nevjerovatno privlačno i emotivno", izjavio je Moritaka Yoshida, glavni inžinjer Lexusa.

Kao dosad najemotivnije izdanje posebnog dizajnerskog izražaja “L-finesse”, LS je elegantan, a ipak diskretan, odvažan, ali i zagonetan. Osim lijepe vanjštine posjeduje i zavidan broj tehnoloških dostignuća, kao što su dva posve nova modela sa ponudom od dva različita motora: zapanjujuće lagan za upravljanje, benzinski, 4,8-litreni V8 motor i najsnažniji hibridni sustav na svijetu, opremljen Lexus Hybrid Drive tehnologijom.

Proizvodni program LS sadrži četiri napredne luksuzne limuzine: LS 600h - najnapredniji i najsnažniji hibridni pogon na svijetu, LS 600h ima zapanjujuće performanse, s ogromnim rezervama snage, zapanjujuće linearno ubrzanje i nizak nivo emisije štetnih plinova. Stalni pogon na sva četiri točka čini LS 600h nevjerovatno glatkim i sigurnim automobilom za vožnju. LS 600h L - verzija modela LS 600h s produženim međuosovinskim razmakom. Dodatni prostor u unutrašnjosti omogućio je ostvarenje najluksuznijeg iskustva vožnje za putnike na stražnjem sjedištu. LS 460 - za one koji više vole luksuzni sedan s konvencionalnim, također vrlo naprednim, pogonom. Zavodi snagom novog 4,6-litrenog V8 benzinskog motora s, prvim na svijetu, automatskim mjenjačem s osam brzina.

LS 460 AWD - korištenjem napredne tehnologije stalnog pogona na sva četiri točka, novi LS 460 AWD osigurava još bolje prijanjanje na tlo i veću sigurnost u nogama prilikom pritiskanja papučice gasa, posebno pri vožnji u zahtjevnijim uslovima.

Za modele LS 600h razvijen je najsnažniji na svijetu V8 hibridni agregat. Daje snagu i eleganciju motora s 12 cilindara, s potrošnjom goriva 3.0-litrenog benzinskog V6 motora.

Svjetla nalik draguljima na novom LS-u 600h prva su na svijetu s funkcijom kratkih svjetala na osnovu LED tehnologije. Ne samo da su lijepa nego i izvrsno osvjetljavaju i mnogo duže traju. Savršeno osvjetljavaju cijelu širinu ceste ispred vas, a ne zasljepljuju automobile koji vam dolaze ususret. Napredni sistem za zaštitu prije sudara (Advanced Pre-Crash Safety System) otkriva različite prepreke ispred automobila, uključujući, po prvi put, pješake.

LS 600h L model s dužim međuosovinskim razmakom osigurava mnogo prostora za noge putnicima na stražnjem sjedištu i veliki broj funkcija za vrhunsku udobnost koje se mogu uporediti s onim u privatnom mlažnjaku.

Dva stražnja sjedala savršeno su proporcionalna i imaju zasebnu klimatizaciju. U izboru je mnogo mogućnosti električnih prilagođavanja i nakon odabira najudobnijeg položaja, svaki putnik na stražnjem sjedištu može ga pohraniti u memoriju. Stražnji bočni zračni jastuci postavljeni su za dodatnu zaštitu.

Za najveću moguću udobnost i luksuz, LS 600h L može biti opremljen paketom za opuštanje na stražnjem sjedištu. To uključuje nepokretnu stražnju središnju konzolu i sjedište za opuštanje koje se nalazi iza sjedala suvozača. To se sjedište naginje do 45 stepeni i ima produžetak za noge. Kako bi se osiguralo dovoljno prostora za noge, sjedalo suvozača pomiče se prema naprijed nakon izvlačenja produžetka za noge.

Možete uživati i u opuštajućoj masaži, zahvaljujući osam zračnih džepića koji se pomiču u naslonu stražnjeg sjedala. Oni pružaju Shiatsu masažu, akupresuru ramena i donjeg dijela leđa, a svim time upravlja se pomoću daljinskog upravljača.