auto
0

Volvo zabilježio tri pobjede u kategoriji idealnog automobila

Sarajevo-x.com
Volvo modeli C70, S40 i C30 su rangirani u samom vrhu izbora Auto Pacifica za nagradu idealnog automobila 2008.

AutoPacific, kompanija koja se bavi istraživanjem automobilske industrije i konzaltingom, juče je objavila dobitnike nagrada za idealno vozilo (IVA – Ideal Vehicle Award). U tri kategorije ove godišnje nagrade, pobjednici su Volvo modeli. „Idealno“ je definisano kao najbolje ili savršeno. Stoga je, u svojoj potrazi za idealnim automobilom, AutoPacific zatražio od vlasnika automobila i kamiona proizvedenih 2008. godine da ocijene svoja vozila, koristeći kao vodilju 15 ključnih karakteristika auta.

AutoPacific objašnjava: „Volvo S40 je apsolutni pobjednik u kategoriji luksuznih automobila srednje klase. Sa najvišim ocjenama interijera, vizuelnog efekta, vožnje, upravljanja i sigurnosti, sasvim je jednostavno razumjeti zašto je S40 idealan automobil. Inženjeri i dizajneri Volva su u potpunosti ispunili cilj. Ocjene koje su dali vlasnici luksuznih automobila srednje klase najbolji su dokaz da Volvo odlično razumije potrebe svojih kupaca. Vrhunske su ocjene također date i za čvrstoću sjedišta, osvjetljenje interijera, točkove i gume, te za dizajn eksterijera.“
U kategoriji image kompaktnog vozila, AutoPacific navodi: „Image kompaktna vozila su ona u kojima je stil tipičan adut stvarne funkcionalnosti. U slučaju modela Volvo C30, izgledalo je da se vlasnicima image kompaktnih auta C30 sviđa i na emocionalnom i racionalnom nivou. Vlasnici su izdvojili da se vanjski izgled C30, udobnost u vožnji i njegova sigurnost izvrsno uklapaju sa osvjetljenjem unutrašnjosti, čvrstoćom sjedišta i razinom tehnologije.

Volvo C70 je dijelio prvu poziciju u kategoriji velikih luksuznih vozila. AutoPacific zaključuje: „Iako je Volvo C70 dostupan samo u jednoj verziji opremljenosti (T5), ipak izgleda da su Šveđani ovaj model zapakovali upravo onako kako treba. Uz najmodernija obilježja udobnosti, vlasnici vozila u segmentu velikih luksuznih automobila su se složili da je C70 izvrsno opremljen, te dali ovom modelu vrhunske ocjene kao idealnom automobilu u 2008. godini. Već kao standard navode se prednosti sigurnosnih mjera, kao i u svim Volvo vozilima, zatim odlični točkovi i gume, vrhunsko unutrašnje osvjetljenje, te visoke ocjene i za čvrstoću sjedišta.
IVA AutoPacifica koristi kvantativna mjerenja u svrhu pronalaženja vozila koja na najbolji način zadovoljavaju potrebe svojih vlasnika. Oni kupci za koje je najmanje vjerovatno da žele zamijeniti svoja vozila drugim - upravo su oni vlasnici „idealnih“ vozila. Zaključak izvještaja AutoPacifica je: „Proizvođači automobila koji najbolje razumiju potrebe svojih kupaca i prema njihovim zahtjevima kreiraju svoja vozila, najviše su se približili idealnom.“

Rezultati IVA istraživanja bazirani su na podacima prikupljenim od više hiljada kupaca novih vozila i kamiona, koji su ocjenjivali 15 specifičnih automobilskih karakteristika: vanjski izgled i veličinu, prostor za putnike, volumen prtljažnika, udobnost vozačkog sjedišta, preglednost, tehnologiju unutrašnjosti, unutrašnje osvjetljenje, jačinu i ubrzanje, jednostavnost ulaska i izlaska iz vozila, unutrašnje pretince, vožnju, upravljanje, sigurnosna obilježja, te točkovi i gume.