Na putevima do 2020. godine
6

Volvo uskoro lansira prvu seriju automobila bez vozača

Klix.ba
Švedski Volvo se već dugo smatra proizvođačem najsigurnijih automobila na svijetu. Ova kompanija i u budućnosti planira zadržati tu reputaciju tako što će do 2020. godine na tržište lansirati vozila koja će moći izbjeći sve vrste povreda putnika. Volvo planira to ostvariti tako što će iz jednačine izbaciti najveći uzrok saobraćajnih nesreća - vozače.

Šef Odjela za razvoj ovog projekta je uvjeren da su autonomni automobili budućnost saobraćaja te da će Volvo biti prvi na tržištu.

Glavna tehnologija koja se nalazi u bazi njihovih autonomnih automobila je bežični internet, koji će omogućavati da svaki automobil dobije određeno mjesto i poziciju na ulici. Bežični internet će također omogućiti neometanu interakciju između svih automobila.

Kompanija planira 2014. godine na tržište lansirati prvu seriju autonomnih automobila, koji će moći dostizati brzinu od 50 kilometara na sat.

Zahvaljujući projektu SARTRE poznato je da je Volvo u stanju svojim autonomnim vozilima postizati brzine do 80 kilometara na sat na dužim distancama. Iz kompanije nisu rekli kada će javnosti biti dostupni prototipi koji postižu veće brzine.