Pametna rješenja za punjenje
0

Volvo u razvoju pametnog punjenja električnih vozila

Sarajevo-x.com
Fokus Volvo Car korporacije na tehnologiji povezivanja između ostalog podrazumijeva i pametna rješenja za punjenje električnih vozila. Zbog toga je švedska kompanija jedan od partnera istraživačkog projekta ELVIIS (Electric Vehicle Intelligent Infra Structure - inteligentna infrastruktura za električna vozila) čiji je cilj razvoj pametnog koncepta kontrole, mjerenja i plaćanja električne energije prilikom punjenja električnog vozila.
Projekt ELVIIS je konzorcijum koji čine Volvo, Ericsson, Goteborg Energi i Viktoria Institute. Inovativni istraživački projekat kroz nekoliko industrijskih grana, ima za cilj donijeti mobilnu povezanost u električne automobile, te tako identificirati i otkloniti sve barijere bezbrižnog korištenja električnih vozila u svakodnevnom životu. Koncept radi na sljedeći način:

Vozač može odabrati punjenje baterijskog pakovanja putem bilo kojeg standardnog priključka: -GPS identificira priključak. -Vozač određuje vrijeme i količinu punjenja preko ekrana osjetljivog na dodir ili daljinski putem pametnog telefona ili tableta. -Korištenjem mobilne mreže, automobil komunicira sa bazom i postavlja šemu punjenja, kako bi se osigurala optimalna iskoristivost energije i najpodobnija cijena iste. -Bilo kakav prekid procesa punjenja, prijavljuje se na mobilni telefon korisnika. -Sistem preusmjerava trošak punjenja na bankovni račun korisnika.

Kao testno vozilo projekta, koristi se Volvo C30 Electric. Opremljen je integrisanim 7-inčnim kolor ekranom osjetljivim na dodir, koji osigurava jednostavno punjenje dodirom prsta. Tokom sljedećih godinu dana pet C30 Electric modela će se iskoristiti za testiranje.

„Naša glavna vizija jeste da korisnik električnog vozila ne bi trebao žrtvovati bilo koju osobinu koju očekuje od luksuznog vozila. Ova pametna tehnologija koja omogućava jednostavno punjenje i plaćanje energije je izvrstan primjer olakšanog korištenja električnih vozila“ - tvrdi Lennart Stegland, potpredsjednik električnih sistema pokretanja pri Volvo Car korporaciji.

Koncept se razvija na standardnoj komunikacijskoj platformi, kako bi se tehnologija mogla globalno primjenjivati.

ELVIIS tehnologija je u potpunosti ukomponovana sa Volvo Sensus tehnologijom, koja omogućava vozaču da ostane povezan sa vozilom i jednostavno kontroliše isto.

„Sensus je sučelje koje promoviše intuitivnu komunikaciju sa automobilom. Nastavit ćemo sa širenjem inteligentnog sadržaja, koji osigurava jednostavan pristup podršci, informacijama i zabavi“ - zaključuje Lennart Stegland.