Posebni filteri
0

Volvo u borbi protiv alergije

Sarajevo-x.com
Koliko god proljeće bilo ugodno za većinu ljudi, za neke predstavlja čistu torturu. Osobe koje pate od astme ili alergijskih reakcija imaju tek nekoliko rješenja za spas od polena i sezone cvjetanja. No, vožnja u Volvo automobilu može olakšati život alergičarima.

"Filteri koji se ugrađuju u Volvo automobile i koji služe za čišćenje zraka u kabini, mogu odstraniti i čestice koje izazivaju alergijske reakcije. Vožnja u Volvo automobilu može olakšati disanje osobama osjetljivim na alergije i doprinjeti sigurnosti vožnje", kaže Andreas Andersson, menadžer alergijski optimiziranih enterijera pri Volvo Cars.

Filteri koji čiste zrak imaju dvije funkcije - blokiraju čestice i neutraliziraju smrad. Kvalitetu zraka u putničkoj kabini nadgleda sistem koji mjeri količinu gasova u zraku koji ulazi u kabinu. Mnogo prije nego nivo postane previsok, dovod zraka se automatski zatvara bez utjecaja vozača. Zahvaljujući tome, zrak u unutrašnjosti je u principu uvijek čišći od onog vani.

Automatska ventilacija

Faktor koji značajno doprinosi čistoći zraka jeste sistem automatske ventilacije, koji prozračuje automobil kada ga vozač otključa. Ovaj sistem se trenutno nudi u Volvo modelima S80, XC60, V70, XC70 i S60, a postepeno će biti uveden i u ostale modele.

Volvo je trenutno vodeći u razvoju alergijski optimiziranih automobila. Tu je i korištenje tekstila koji zadovoljava stroge Öko-Tex standarde, što je unikatno u automobilskoj industriji, dok je koža u enterijeru, potpuno oslobođena štetnog hromijuma. Međunarodna Öko-Tex asocijacija je kolekcija 14 istraživačkih i testnih institucija u Evropi i Japanu, koje vrše nezavisna testiranja štetnih čestica.

Osim toga, curenje nikla iz svih metaliziranih komponenti unutrašnjosti je minimizirana. Kao rezultat, pet Volvo modela sa devet različitih opcija enterijera ima tako visok kvalitet zraka u unutrašnjosti, da su dobili preporuku švedske asocijacije za astmu i alergiju. Nekoliko Volvo modela je također dobilo visoke ocjene od strane američke nezavisne organizacije Healthy Car, koja svoje rezultate bazira na istraživanjima i studijama štetnih supstanci u automobilima.

"Znamo da 35-40% ljudi u zapadnom svijetu pati od neke vrste preosjetljivosti ili alergije. Ovo je veliki problem za mnoge ljude, te je stoga vrlo bitno da mi kao proizvođači automobila ponudimo čisto okruženje u našim automobilima", kaže Andersson.

Filter za male čestice

Istraživači pri Volvo Cars trenutno rade na razvoju filtera, koji mogu zaustaviti i najsitnije čestice.

"Sitne su čestice najopasnije. One možda i ne mogu rezultirati automatskom pojavom simptoma kao što to čine velike čestice, međutim, male čestice mogu izazvati negativne efekte na duži period", zaključuje Andersson.

Jan Olson, marketing menadžer pri švedskoj asocijaciji za astmu i alergiju, je izuzetno zahvalan i zadovoljan saradnjom sa Volvo kompanijom i objašnjava: "Nismo dobili niti jednu negativnu informaciju od korisnika, nakon što smo utvrdili kriterije za alergijski optimiziranu kvalitetu zraka, a nekoliko Volvo modela je u skladu sa ovim standardom. To znači da smo pravilno postavili naše standarde."

DRIVe Towards Zero

Razvoj alergijski optimiziranog automobilskog enterijera je dio vizije koju je Volvo predstavio pod naslovom DRIVe Towards Zero, gdje je glavni cilj razvoj automobila potpuno oslobođenih od štetnih čestica i emisije ugljen dioksida. Zasad samo Kina posjeduje regulative za kvalitetu zraka u automobilu.

IAQS (Interior Air Quality System), automatska ventilacija i uklonjivi podni prostirači čine Clear Zone Interior paket, a IAQS je dostupan kao opcija u svim Volvo modelima. Volvo modeli koju se mogu naručiti sa Clear Zone Interior paketom i koje preporučuje švedska asocijacija za astmu i alergiju su Volvo S80, Volvo V70, Volvo XC60, Volvo XC70 i Volvo S60.