auto
0

Volvo S60 je automobil godine na Bliskom istoku

Sarajevo-x.com
Početkom novembra, MEMA (Middle East Motor Awards) je dodijelio Volvu S60 titulu automobila godine na Bliskom istoku. Žiri je švedsku limuzinu ocijenio kao vrhunski izbalansiran i stilski luksuzan sedan sa moćnim turbo šestocilindarskim motorom te inovativnom sigurnosnom tehnologijom.

MEMA 2011, izbor koji se održao već drugu godinu zaredom, priznat je kao najveći, najprestižniji i jedini nezavisni izbor automobila godine u regiji. Organizuje ga Expo Center Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Žiri čine vodeći automobilski novinari i profesionalni vozači utrka iz deset zemalja, među kojima su Liban, Oman, Jordan, Egipat i Sirija.

''Veoma je korisno osvojiti nagradu za automobil godine na Bliskom istoku. To još jednom potvrđuje uspjeh Volva S60. To je automobil koji odlično zadovoljava zahtjeve kupaca na ovom tržištu, što je još jedan ključ našeg uspjeha u ovom regionu'', izjavio je Wim Maes, predsjednik Volvo Cars Overseas korporacije.

Proces nominiranja i ocjenjivanja trajao je više od osam mjeseci, tokom kojih je svih 19 članova žirija ocijenilo nominirane automobile. Među parametrima izbora bili su dizajn, sigurnost i novčana vrijednost. Žiri je također naglasio da je Volvo S60 prvi automobil predstavljen na Bliskom istoku sa inovativnim Pedestrian Detection sistemom, koji aktivno traži i detektira pješake te automatski koči automobil, kako bi se izbjegao kontakt.