auto
0

Volvo počeo demonstraciju električnih automobila u Šangaju

Sarajevo-x.com
Kineski Volvo Cars i lokalni Vladin ured Shanghai International Automobile City Groupa odlučili su predstaviti testnu flotu od dva električna C30 modela lokalnoj zajednici u Jiadingu u okolici Šangaja.

''Veoma smo ponosni na to što prve električne C30 automobile dovodimo u Kinu te time pridonosimo elektrifikaciji zemlje.'' istaknuo je Freeman Shen, predsjednik kineskog Volvo Carsa.

Cilj je postići bolje razumijevanje ponašanja kupaca i njihovih očekivanja od električnih automobila. U januaru 2011. Kineska vlada je odabrala Šangaj (njegov okrug Jiading) kao međunarodni pilot-grad za testiranje električnih automobila. Ta će zona postati demonstracijsko mjesto za ove automobile. Izgrađena je i infrastruktura s više od 13.000 stanica za punjenje i 15 stanica za mijenjanje baterija, kako bi se ostvarila podrška ovom pokusu upotrebe električnih vozila.

Elektrifikacija automobila jasna je strategija kineske vlade koja je usmjerena ka tome da se reducira ovisnost ove zemlje o nafti, te na duži rok smanje emisije štetnih gasova u saobraćaju.

''Volvo C30 je prvi električni automobil jedne međunarodne automobilske marke koji ćemo predstaviti i uključiti u najrazličitije aktivnosti. Značajke ovog modela ispunjavaju očekivanja Ministarstva nauke i tehnologije kao i lokalne uprave ovog područja, a sve u cilju uspostave pokazne zone koja će imati međunarodni značaj.'', ističe Ni Yaomin, zamjenik guvernera Jiading okruga u Šangaju. Yaomin dodaje: ''Ovaj će projekt promovisati saradnju i kooperaciju međunarodnih i domaćih automobilskih proizvođača u području vozila sa pogonom na nova goriva.''

U junu 2011. Volvo Car korporacija je počela proizvodnju električnog C30 modela kao integralnog dijela ambiciozne strategije elektrifikacije koja će se protegnuti na niz godina koje slijede. Volvo C30 Electric proizvodi se u belgijskoj tvornici u Ghentu, a finalni radovi se obavljaju u švedskoj Torslandi. Automobili se isporučuju kupcima u odabranim evropskim zemljama, a trenutno učestvuju i u pokaznim programima u Švedskoj i Belgiji. I u Kini namjeravaju uključiti električne C30 modele u pokazne programe kao što je ovaj u Jiadingu.

Volvo C30 Electric opremljen je baterijom od 20 kWh koja se puni preko obične utičnice. Cijeli proces punjenja traje oko sedam sati. Operativna autonomija baterije iznosi i do 150 kilometara. Maksimalna brzina modela je 130 km/h, dok ubrzanje od 0-50 km/h postiže za 4 sekunde.