Kozmopolit među automobilima
0

Volvo P1800 slavi 50. godišnjicu

Sarajevo-x.com
Volvo P1800
Volvo P1800
Projektovan u Švedskoj, dizajniran u Italiji, otkriven na sajmu automobila u Briselu, proizveden u Britaniji, a veliki uspjeh postigao u SAD-u. Volvo P1800 možda je međunarodno najpoznatiji Volvo model ikada proizveden.

I dan danas pobuđuje najljepše emocije u ljubiteljima automobila. Ove godine ovaj omiljeni Volvo automobil slavi 50 godina postojanja.

S proizvodnjom je započeo 1961. godine da bi se 4 godine kasnije našao u auto salonima širom svijeta, nakon pomnog planiranja i razvoja, a na tržištu zadržao sljedećih 12 godina. Što se prodajnih rezultata tiče, nije ostvario neke bajne rezultate, ali je iz perspektive imidža kompanije odigrao veću ulogu od bilo kog drugog Volvo modela. Poslije njega rijetko je koji drugi Volvo model imao bolje pogođen imidž.

Volvo P1800 stvoren je s ciljem da privuče pažnju prolaznika pokraj izloga Volvo salona kako bi povećao broj ulazaka u koncesije i time prodajne rezultate. Nije to bilo prvi put da Volvo pokušava sreću sa sportskim modelom. Volvo je između 1955. i 1957. proizveo sportski dvosjed Volvo Sport s plastičnom karoserijom u seriji od 67 modela.

Bezvremeni 50-godišnjak

Volvo P1800 danas je živahni 50-godišnjak i nikada nije bio zamišljen da postane automobil za masovnu prodaju. Još uvijek je ekskluzivan proizvod, vrhunski u svojoj klasi, a u isto vrijeme pouzdan i vjerodostojan za obične vozače koji žude za automobilom koji izgleda kao Ferrari, ali košta i radi kao Volvo: uglađeno, pouzdano i ekonomično.

Ovaj automobil oduševio je poklonike već 1961. godine i prije dolaska u auto salone, a njegov je dizajn preživio sve mode i mijene vremena: on je bezvremen, klasičan i sportski u najizbalansiranijem mogućem omjeru. Sve čestitke za to zaslužuju Gunnar Engellau i Helmer Petterson, vizionari koji su motivirali Volvo da pokrene njegovu proizvodnju. Zasluge dijeli i dizajner Pelle Petterson i Volvo zato što je održavao model na životu, kako u dobra tako i u manje dobra vremena u trajanju od 12 godina. A veliko hvala zaslužuju i svi oni sretni vlasnici modela koji su prepoznali njegovu vrijednost kao istinsko dostignuće u istoriji Volva.