Nova opcija
8

Volvo ima ključ koji omogućava ograničavanje maksimalne brzine

D. B.
Ako ste neko ko voli saznati maksimalnu brzinu automobila, kod Volva se ne trebate truditi jer je švedski proizvođač zvanično postavio ograničenje na 180 km/h na svim modelima. Međutim, sada je tu i jedna novost.

Volvo je prošle godine najavio ograničenje maksimalne brzine, ali je ta sigurnosna funckija uvedena na nova vozila ove godine. Kao rezultat toga, svaki novi Volvo automobil koji se danas prodaje ima elektronski ograničenu maksimalnu brzinu na 180 km/h bez obzira da li se radi o osnovnom dizelu ili najsnažnijem T8 modelu. Izuzetak su samo vozila za hitne službe među kojima su bolnice i policija.

Međutim, Volvo je uveo i novu mogućnost ključa nazvanu Care Key, koja omogućava korisniku da po svojoj želji ograniči maksimalnu brzinu vozila koja može biti i manja od 180 km/h. Ova opcija se može koristiti kada vlasnici posude automobile drugim vozačima, članovima porodice, tinejdžerima ili osobama koje su tek dobile vozačku dozvolu.

Iz Volva nisu rekli koja je najniža moguća ograničena brzina, ali bez obizira na to, opcija bi trebala biti efikasna u sprečavanju neiskusnih vozača da voze brzo.