{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Volvo 2013. godine prekida proizvodnju u fabrici Uddevalla

S
10.10.2011. u 10:08
0
2
Volvo 2013. godine prekida proizvodnju u fabrici Uddevalla
0
Volvo 2013. godine prekida proizvodnju u fabrici Uddevalla
Volvo Car korporacija će nakon potpunog preuzimanja vlasništva nad kompanijom Pininfarina Sverige AB, 2013. godine prekinuti proizvodnju u fabrici Uddevalla. Svim radnicima će biti ponuđen angažman u fabrici Gothenburg ili drugim proizvodnim jedinicama Volva u Švedskoj.
"Proizvodni kapaciteti fabrike Uddevalla, gdje se sklapa aktuelni Volvo C70, ne opravdavaju nastavak proizvodnje. Već sada razmišljamo kada bi nova generacija Volvo kabrioleta mogla biti na tržištu i gdje bi se mogla proizvoditi", istakao je Stefan Jacoby, predsjednik i izvršni direktor Volvo Car korporacije, te dodao: "Fabrika Uddevalla proizvodi veoma kvalitetne automobile. Međutim, veliki proizvođač automobila poput Volva ne može, sa finansijskog stanovišta, opravdati rad fabrike koja proizvodi samo jedan model i to u maloj seriji. Proizvodni kapacitet fabrike Uddevalla trenutno radi sa 65 posto kapaciteta."

Fabrika u Uddevalli je u 2010. godini proizvela 10.000 automobila. U njoj je zaposleno oko 600 radnika. Kada proizvodnja bude prekinuta 2013. godine, svim će radnicima biti ponuđen angažman unutar Volva u Švedskoj.

"Zaposlenici fabrike Uddevalla su iskusni tvorci automobila. Zbog toga se nadamo da će se većina odlučiti za nastavak rada unutar Volva", izjavio je Stefan Jacoby.

Volvo u fabrici Uddevalla automobile proizvodi od 2005. godine u saradnji sa kompanijom Pininfarina S.p.a. U martu 2011. godine, dva su se partnera odlučila na prekid saradnje, što znači da će Volvo 2013. godine postati puni vlasnik fabrike Uddevalla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: