Stiže 2020. godine
12

Volkswagenov T-Roc u kabrioletskom izdanju

Klix.ba
Kompanija Nissan je još 2010. godine na Sajmu automobila u Los Angelesu privukla pažnju kabrioletskom verzijom Murana pod nazivom CrossCabriolet koji se pokazao kao prodajni promašaj, a nekoliko godina poslije se i Range Rover odlučio na takav potez i proizveo trovratni Evoque. S obzirom na to da trenutno mnogo pažnje privlači Volkswagenov T-Roc, dizajner Kleber Silva je pokazao kako bi mogla izgledati njegova kabrioletska izvedba.

Silva je zamislio T-Roc s mekanim krovom te se poigrao u Photoshopu i napravio rendere modela koji će se na tržištu pojaviti 2020. godine. Direktor VW-a Herber Diess je nedavno izjavio da kompanija polako postaje SUV brend te da je T-Roc Convertible jedan od novih modela koje VW ima u svojim planovima zbog konstatno rastuće potražnje za crossoverima i SUV-ovima. Cilj VW-a je da ima u ponudi 20 crossover i SUV modela do 2020. godine, a njemačka kompanija predviđa da će 40 posto njene prodaje širom svijeta predstavljati upravo crossoveri i SUV-ovi.

Kako bi T-Roc kabriolet stigao na ceste, VW mora investirati 80 miliona eura u postrojenje u Osnabrucku, gdje godišnje planira proizvoditi do 20.000 automobila. Ostaje da se vidi da li će investicije biti vrijedne kada se kabriolet za sve sezone pojavi krajem desetljeća.

Silva je zamislio T-Roc i kao trovratni model poput Evoquea, ali se u ovom slučaju ne treba puno nadati kada je riječ o serijskoj proizvodnji.