U ranoj fazi razvoja
28

Volkswagenov robusni električni SUV stiže 2023. godine

D. B.
Volkswagen Tiguan GTE Active Concept
Volkswagen Tiguan GTE Active Concept
Kompanija Volkswagen namjerava 2023. godine na tržište plasirati novi robusni električni SUV.

Glasine o ovom SUV-u kruže više od godinu, a Auto Bild je prvi pisao o planovima Volkswagena koji se odnose na električni T-Rug. Autocar tvrdi da se interno u kompaniji ovaj model naziva Ruggdzz te da će se na tržištu pojaviti 2023. godine.

SUV je još uvijek u preliminarnoj fazi razvoja, tako da bi se neke stvari mogle promijeniti od sada pa do dolaska na tržište. VW navodno razvija dvije verzije takozvanog Ruggdzza, jedna je duga 4,6 metara i ima pet sjedišta, a druga je duža i nudi dovoljno prostora za treći red sjedišta. Ta duža verzija će se prodavati u Kini i Sjevernoj Americi.

Autocar je naveo da oni koji su već vidjeli dizajn tvrde da električni suv ima "izrazito kutijasti profil, široku masku, pravougaona svjetla, gotovo horizontalni poklopac motora, uspravno vjetrobransko staklo i gotovo ravan krov". Također, SUV se "radikalno" razlikuje od nadolazećeg modela ID.4 te ima specijalni C stub sa staklenim panelom kako bi izgledao providno.

Ruggdzz je baziran na MEB platformi koja je debitovala prošle godine, a ponudit će pogon na sva četiri točka. Imat će po jedan električni motor na obje osovine. Moglo bi se pojaviti još verzija električnog SUV-a uključujući ekstremni model s velikim klirensom, svjetlima na krovu i drugim off-road karakteristikama.

Također, SEAT i Škoda bi mogli ponuditi svoje verzije, kao i novi brend Jetta u Kini.