Karavan je popularniji
2

Volkswagen više ne proizvodi Passat sedan za Evropu

D. B.
Kompanija Volkswagen je zvanično okončala proizvodnju modela Passat u sedan izvedbi.

Njemačka kompanija je odlučila da više ne proizvodi četverovratni Passat u Evropi, a među razlozima za tu odluku je bolja prodaja karavanske izvedbe te dolazak slično pozicioniranog Arteona.

Informacije o "penzionisanju" Passat sedana u Evropi kruže još od 2020. godine, njegov kraj se očekivao 2023. godine, ali su u Volkswagenu odlučili da to učine još ranije. VW neće proizvoditi sedan ni za SAD, tako da model Passat Limited Edition označava kraj proizvodnje sedaa i za američko tržište.

Aktuelna B8 generacija Passata će doživjeti velike promjene 2023. godine, a model devete generacije bit će baziran na poboljšanoj MQB platformi. Osim toga, deveta generacija će biti dostupna samo kao karavan kada se pojavi na Starom kontinentu.

Passat je dostupan kao sedan i karavan otkako je Giorgetto Giugiaro dizajnirao prvi model sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

"Smrt" Passata je također rezultat dolaska modela Volkswagen Aero B, potpuno električnog sedana koji se trenutno razvija i čiji je dizajn inspirisan konceptom ID Space Vizzion iz 2019. godine. Iako je koncept predstavljen kao karavan, očekuje da će Aero B stići u sedan i karavanskoj karoserijskoj izvedbi.

Aero B ime možda neće biti zadržano jer bi VW mogao nastaviti trend ID imena za električne aiutomobile. Debitovat će krajem ove ili početkom naredne godine.