Volkswagen up! - sasvim veliki i po pitanju sigurnosti

S
Sarajevo-x.com
24.11.2011. u 14:30
0
2
Volkswagen up! - sasvim veliki i po pitanju sigurnosti
0
Volkswagen up! - sasvim veliki i po pitanju sigurnosti
Novi up! sadrži cijeli paket zaštite po najvišim kriterijima: zaštitu za putnike i djecu, zaštitu pješaka i najsavremeniju opremu sistema sigurnosti i pomoći pri vožnji. Ali to nije sve, novi up! je prvi automobil u svojoj klasi koji je za svoj sistem automatskog kočenja u gradskoj vožnji dobio posebnu nagradu za napredne sigurnosne tehnologije - Advanced Award. Među ovogodišnje odlikaše Evropskog programa za procjenu sigurnosti novih vozila (Euro NCAP) ubraja se i novi Beetle, također dobitnik pet zvjezdica za sigurnost.
Po pitanju zaštite putnika oba su Volkswagena pobrala vrhunske rezultate, a proveden je čitav niz testova koji uključuju frontalni, stražnji i bočni sudar, udar u stup, procjenu opasnosti od trzajne povrede vratne kičme u slučaju stražnjeg sudara i sl. Ipak, da Volkswagen uvijek posvećuje posebnu pažnju sigurnosti najmlađih putnika, dokazuju i odlične ocjene na Euro NCAP-u za njegove modele up! i novi Beetle.

U području sigurnosne opreme up! je impresivan, a Beetle izvanredan. Euro NCAP je u tom smislu posebno pohvalio serijske podsjetnike na sigurnosni pojas za sve putnike, kao i serijski sistem za regulaciju dinamike vožnje (ESP). Euro NCAP je, osim toga, s pet zvjezdica nagradio i opremu aktivne sigurnosti novog modela up! uključujući njegov sistem automatskog kočenja u gradskoj vožnji.

Inače, ovaj sistem dostupan u opciji reaguje pri brzinama od 5 do 30 km/h, tako što laserskim senzorima skenira područje od 10 metara ispred vozila, prateći eventualni zastoj u saobraćaju te automatski koči kada registruje vozilo koje se ne kreće i sudar je izvjestan. Ukoliko se up! približava vozilu koje koči, sporije se kreće ili stoji, a sistem procijeni da je moguć sudar, angažuju se kočnice. Ako vozač ostaje neaktivan (nema okretanja volana ili kočenja), novi up! automatski koristi kočnice i smanjuje moment motora.

Euro NCAP je neovisna međunarodna organizacija za testiranje sigurnosti novih vozila. Aktuelni rezultati testiranja dostupni su na www.euroncap.com.

Nakon Golfa, Golfa Cabrioleta, Jette, Passata, Pola, Scirocca, Sharana i Tiguana, koji su dobitnici najvećih Euro NCAP ocjena, od sada se među najsigurnije automobile svijeta ubrajaju i novi up! i novi Beetle. Zasigurno, još jedna potvrda da sigurnost vozila kod Volkswagena ima prioritet.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: