auto
0

Volkswagen up! - sasvim veliki i po pitanju sigurnosti

Sarajevo-x.com
Novi up! sadrži cijeli paket zaštite po najvišim kriterijima: zaštitu za putnike i djecu, zaštitu pješaka i najsavremeniju opremu sistema sigurnosti i pomoći pri vožnji. Ali to nije sve, novi up! je prvi automobil u svojoj klasi koji je za svoj sistem automatskog kočenja u gradskoj vožnji dobio posebnu nagradu za napredne sigurnosne tehnologije - Advanced Award. Među ovogodišnje odlikaše Evropskog programa za procjenu sigurnosti novih vozila (Euro NCAP) ubraja se i novi Beetle, također dobitnik pet zvjezdica za sigurnost.

Po pitanju zaštite putnika oba su Volkswagena pobrala vrhunske rezultate, a proveden je čitav niz testova koji uključuju frontalni, stražnji i bočni sudar, udar u stup, procjenu opasnosti od trzajne povrede vratne kičme u slučaju stražnjeg sudara i sl. Ipak, da Volkswagen uvijek posvećuje posebnu pažnju sigurnosti najmlađih putnika, dokazuju i odlične ocjene na Euro NCAP-u za njegove modele up! i novi Beetle.

U području sigurnosne opreme up! je impresivan, a Beetle izvanredan. Euro NCAP je u tom smislu posebno pohvalio serijske podsjetnike na sigurnosni pojas za sve putnike, kao i serijski sistem za regulaciju dinamike vožnje (ESP). Euro NCAP je, osim toga, s pet zvjezdica nagradio i opremu aktivne sigurnosti novog modela up! uključujući njegov sistem automatskog kočenja u gradskoj vožnji.

Inače, ovaj sistem dostupan u opciji reaguje pri brzinama od 5 do 30 km/h, tako što laserskim senzorima skenira područje od 10 metara ispred vozila, prateći eventualni zastoj u saobraćaju te automatski koči kada registruje vozilo koje se ne kreće i sudar je izvjestan. Ukoliko se up! približava vozilu koje koči, sporije se kreće ili stoji, a sistem procijeni da je moguć sudar, angažuju se kočnice. Ako vozač ostaje neaktivan (nema okretanja volana ili kočenja), novi up! automatski koristi kočnice i smanjuje moment motora.

Euro NCAP je neovisna međunarodna organizacija za testiranje sigurnosti novih vozila. Aktuelni rezultati testiranja dostupni su na www.euroncap.com.

Nakon Golfa, Golfa Cabrioleta, Jette, Passata, Pola, Scirocca, Sharana i Tiguana, koji su dobitnici najvećih Euro NCAP ocjena, od sada se među najsigurnije automobile svijeta ubrajaju i novi up! i novi Beetle. Zasigurno, još jedna potvrda da sigurnost vozila kod Volkswagena ima prioritet.