Zvanična potvrda
5

Volkswagen Touareg R će imati plug-in hibridni pogon

D. B.
Glasine o Touaregu R kruže već neko vrijeme, a sada je Volkswagen zvanično najavio verziju visokih performansi svog flagship SUV-a.

Volkswagen je odlučio da Touareg dobije plug-in hibridni pogon, a to je potvrdio šef prodaje i marketinga Jurgen Stackmann. Govoreći za magazin Autocar, on je kazao da će širenje ponude R modela biti nastavljeno sljedeće godine. Novi Golf R je već najavljen i stiže naredne godine, a očekuje se i Touareg R.

To neće biti prva verzija velikog SUV-a koja će proći R tretman, jer je njemački proizvođač prodavao redizajniranu verziju prve generacije Touarega u R50 ruhu sa snažnim 5,0-litarskim V10 motorom koji je razvijao 345 KS i 850 Nm obrtnog momenta. Ipak, to je i dalje manje u odnosu na aktuelni Touareg s dizelskim 4,0-litarskim V8 motorom koji isporučuje 416 KS i 900 Nm.

Novi Touareg R vjerovatno neće biti dostupan s dizelskim motorom, nego će dobiti 2,0-litarski benzinski motor te električni motor. VW već ima elektrificiranu verziju ovog SUV-a u Kini, a uskoro će stići i u Evropu s kombinovanom snagom koja iznosi 362 KS i 700 Nm. Modifikacijama motora bi se snaga Touarega R mogla povećati na 400 KS.

VW je prije nekoliko godina priznao da radi na novom 3,0-litarskom V6 motoru s turbopunjačem za potencijalni Arteon R s nešto više od 400 KS, koji bi bio dobro rješenje i za Touareg R, no ne treba se prerano nadati.