Snažni hatchback
44

Volkswagen testira Polo R s 300 KS

Klix.ba
Kompanija Volkswagen namjerava podići svoj model Polo u vrh ponude, zbog čega je navodno već počela testirati R verziju.

Prema izvorima bliskim kompaniji iz Wolfsburga, Polo R će pokretati 2,0-litarski TSI motor s 300 KS. Prototipi se već testiraju, a uskoro se očekuju i prve špijunske fotografije.

Tehnički, novi Polo može usvojiti pogon na sva četiri točka, jer koristi istu MQB platformu kao i njegov veći brat Golf. Međutim, Polo R možda i neće dobiti pogon na sva četiri točka, jer postoji rizik da će zasmetati Golfu R, a u isto vrijeme bi mogao biti preskup, što mu ne ide u prilog.

Ukoliko dobije zeleno svjetlo za proizvodnju, Polo R će vjerovatno biti ponuđen samo s pogonom na prednje točkove, baš kao što je slučaj s modelom GTI.

Ovo ne bi bila prva R verzija Pola jer je prethodna generacija dala Polo R WRC Street, hatchback visokih performansi koji je predstavljao specijalnu verziju ograničenu na 2.500 primjera. Taj model pokreće 2,0-litarski turbo motor iz Golfa GTI, čijih se 217 KS prenosi na prednju osovinu.

Ako se nađe u proizvodnji, Polo R će biti standardan produkcijski model te dio proširene R ponude koja bi mogla uključivati i modele Tiguan, Touareg i Arteon. Kao dodatak tome, već je primijećen T-Roc R.

Što se tiče VAG grupe, isti motor od 300 KS će navodno pokretati najmanje jedan novi SEAT-ov model, tako da će se Ateca Cupra vjerovatno pridružiti aktuelnom Leonu Cupri.

Škoda bi također trebalo da dobije taj motor koji će se naći ispod haube modela Superb RS. Već je poznato da će Kodiaq RS dobiti turbodizelski motor, piše Autocar.