GTI susret na Wörtherseeu
0

FOTO / Volkswagen slavi 35 godina sportskog Golfa

Sarajevo-x.com
Na prigodnom i tradicionalnom okupljanju ljubitelja Golfa GTI, u Austriji na jezeru Wörthersee, Volkswagen je na najbolji mogući način proslavio 35. rođendan ove sportske verzije svog popularnog modela.

Od 1. do 4. juna ove godine ljubitelji Volkswagena i prije svega Golfa GTI, pokušati će napraviti najveće okupljanje Golfova GTI na svijetu. Povod za ovo je činjenica da je Volkswagen Golf GTI upravo navršio 35 godina postojanja, ali i činjenica da ovo tradicionalno okupljanje proslavlja svoj 30. rođendan.

Volkswagen će ove jedinstvene prilike proslaviti na odličan način. Posebno za ovu priliku razvilu su Golf GTI Edition 35, koji je već ranije najavljen. Sa motorom od 235 KS ovo je ujedno i najsnažniji GTI koji je ikada proizveden, a kupci ga već sada mogu naručiti.

Također, posebno za ovu priliku Volkswagen će na Wörthersee donijeti i Golf24, takmičarski automobil sa pogonom na sve točkove i 440 KS, a koji će se u junu takmičiti na poznatoj trci 24 sata Nürburgringa.

Uz Golf24, Volkswagen će ovom prilikom posjetiocima i učesnicima pokazati još jedan takmičarski automobil. I to ne bilo kakav, svježe restauirani Golf GTI 16S Grupe 4 iz 1977. godine. Njegov atmosferski motor iz svega 1,6-litara radne zapremine proizvodi 215 KS.