Novo oružje
16

Volkswagen priprema novi Polo WRC

Klix.ba
Polo GTI R5 bit će predstavljen do kraja godine, a Volkswagen će ga naredne sezone ponuditi privatnim ekipama.

Iza naziva Polo GTI R5 krije se rally verzija aktuelne generacije Volkswagenovog popularnog predstavnika B segmenta, a automobil će od polovine naredne sezone u rukama privatnih ekipa nastupati u WRC-u (World Rally Championship) i nekoliko nacionalnih rally šampionata.

Polo GTI R5 pokretat će novi četverocilindarski turbo motor koji će nuditi nešto više od 270 konjskih snaga, a prijenos snage na obje osovine vršit će se preko 5-stepenog sekvencijalnog mjenjača.

Volkswagen Motorsport automobil intenzivno razvija od početka ove godine, a u projektu učestvuju isti ljudi koji su zaslužni za uspjehe koje je u WRC-u ostvario Polo prethodne generacije (više od 40 pobjeda, 38 podija i četiri WRC titule).

"Kupcima ćemo ponuditi prvoklasni rally automobil u koji smo implementirali sva naša dosadašnja iskustva iz WRC-a", rekao je Sven Smeets, prvi čovjek odjela Volkswagen Motorsport.

Polo GTI R5 bit će predstavljen paralelno s cestovnom GTI verzijom s kojom stiže 200 KS, a prema posljednjim informacijama Volkswagen bi uskoro mogao predstaviti i Polo R koji bi, u kombinaciji s dvolitarskim četverocilindarskim turbo motorom iz Golfa R (300 KS) trebalo da bude na vrhu ponude sportskih automobila B segmenta.