Dvije godine nakon koncepta
11

Volkswagen predstavio električni e-up!

Klix.ba
Njemačka kompanija Volkswagen je otkrila električnu verziju modela up! na Godišnjoj konferenciji medija i investitora u Wolfsburgu.

Nakon najavljene hibridne verzije modela up! prije dvije godine, VW je danas izveo iznenađujući potez i predstavio model e-up! koji će se moći naručiti krajem godine. Očekuje se da će biti predstavljen i na Sajmu automobila u Frankfurtu u septembru ove godine, četiri godine nakon koncepta.

Maksimalna snaga električnog motora iznosi 82 KS, a kontinuirana izlazna snaga je 55 KS, uz 210 Nm obrtnog momenta. Ubrzanje od 0 do 100 km/h e-up! ostvaruje za 14 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 135 km/h. Litij-jonska baterija od 18,7 kWh je dovoljna da automobil pređe 150 km/h do sljedećeg punjenja. Punjenje u trajanju od 30 minuta je dovoljno za 80 posto kapaciteta baterije.

Automobil je težak 1.185 kg, a ima prepoznatljiva zakrivljena LED dnevna svjetla, dok su podvozje, pragovi i prednji kraj aerodinamički optimizovani. Dobio je 15-inčne točkove, a u unutrašnjosti se nalaze sjedišta sa svijetlosivim presvlakama i plavim koncem. Automobil ima i kožne i hromirane detalje.