Za vrh ponude
10

Volkswagen planira proizvesti ID električni sportski automobil

D. B.
Kompanija Volkswagen prema novim informacijama planira proizvesti sportski model koji će zauzeti mjesto u vrhu ponude ID električnih automobila.

Detalja je zasad jako malo, ali se vjeruje da će sportski ID biti baziran na MEB platformi koju će koristiti ostatak ID porodice. Autocar piše da će ovaj model najaviti dolazak potpuno električnog Audija TT.

VW navodno već ima nekoliko verzija dizajna, a nakon što bude izabran najbolji, počet će razvoj modela. ID sportski automobil će biti prvi model koji će imati novu bateriju fokusiranu na performanse, a koja će se koristiti u drugim potpuno električnim Volkswagenovim modelima visokih performansi.

"Počinjemo raditi na prvim baterijama namijenjenim cestovnim automobilima visokih performansi, pomaže nam tim koji stoji iz amodela ID R, tako da će postojati direktna veza između njih. Trenutno finaliziramo paremetre baterija", izjavio je Sven Smeet, direktor Volkswagen Motorsporta.

Sportski ID bismo mogli vidjeti za pet godina u roadster i coupe varijantama. Modeli s manje snage će imati pogon na stažnje točkove, dok će oni najbrži imati dva električna motora i pogon na sva četiri točka.