Podsjetnik na prošlost
30

Volkswagen patentirao pickup verziju modela ID. Buzz

D. B.
Kompanija Volkswagen je patentirala pickup verziju svog električnog modela ID. Buzz čiji su krov i gornji dio karoserije iza C stuba uklonjeni kako bi se dobio pickup.

Render pronađen u aplikaciji za patent jednak je onom koji je Volkswagen Grupa podijelila na Twitteru 27. aprila povodom Svjetskog dana dizajna, ali bez podloge. U to vrijeme je Volkswagen naveo da je riječ o "dosad neviđenoj skici". Iako patent nije garancija dolaska novog modela na tržište, ipak je pokazatelj da u VW-u ima interesa za proizvodnju električnog pickupa.

Bivši šef Volkswagen Grupe za Ameriku, Scott Keogh, prije nekoliko dana je rekao da kompanija aktivno razmatra proizvodnju električnog pickupa. On je sada novi direktor brenda Scout, koji će proizvoditi električni pickup i SUV za američko tržište.

Pickup varijanta Volkswagenovog microbusa nije nešto novo, jer je postojala u prošlost kao verzija modela Volkswagen Type 2 koji se smatra duhovnim pretkom ID. Buzza. Ta verzija je služila kao komercijalno vozilo u prošlosti.

ID. Buzz pokreće električni motor smješten nazad, koji razcija 201 KS i 310 Nm obrtnog momenta, a posjeduje i bateriju kapaciteta 82 kWh. Od naredne godine će biti dostupni modeli s različitim baterijama i snagom.