Vrijedan jubilej
70

Volkswagen Passat stigao do 30 miliona proizvedenih primjeraka

Klix.ba
U Volkswagenu imaju razloga za slavlje jer je s 30 miliona proizvedenih primjeraka Passat uvjerljivo najprodavaniji model D segmenta do sada.

Prvi Passat na sceni se pojavio prije 46 godina, a od tada do danas Volkswagen je širom svijeta plasirao 30 miliona primjeraka automobila srednje kategorije koji se u ovom trenutku proizvodi u deset tvornica na tri kontinenta i isporučuje u više od 100 zemalja.

Evropski kupci će posljednje temeljito redizajnirano izdanje Volkswagenovog "bestsellera" čija je proizvodnja već u toku moći da kupe od maja, a nakon 30 miliona proizvedenih primjeraka Passat je drugi najprodavaniji model Volkswagena do sada, jer prvo mjesto pripada modelu Golf koji je nakon 45 godina našao put do više od 35 miliona kupaca.

Proizvodnja Passata s kojim je Volkswagen zamijenio model 1600 (zrakom hlađen motor i zadnji pogon) počela je 14. maja 1973. godine u Wolfsburgu, a čast da bude 30-milioniti Passat pripala je "plug-in" hibridnom modelu GTE Variant koji raspolaže s 218 KS.