Zvanično iz Wolfsburga
71

Volkswagen objavio skice redizajniranog Golfa, očekuje se predstavljanje

D. B.
Volkswagen je objavio zvanične skice redizajniranog Golfa/Golfa GTI, nakon što je ranije ovog mjeseca na CES-u u Las Vegasu pokazao kamuflirani primjerak, ali je ipak gigant iz Wolfsburga pokazao izgled unutrašnjosti u kojoj se nalazi veliki ekran. Svjetska premijera je vjerovatno veoma blizu.

Šef Volkswagenovog dizajna Andreas Mind je na Instagramu podijelio teasere standardnog Golfa, dok je na YouTubeu objavljen klip koji nudi uvid u GTI. Bez obzira da li govorimo o standardnom ili snažnijem modelu, riječ "evolucija" najbolje opisuje eksterijer, tako da se može reći da VW ipak nije odlučio "poljuljati čamac" promjenom izgleda kompaktnog automobila.

Standardni Golf će zadržati manuelni mjenjač, dok će GTI biti dostupan isključivo s DSG mjenjačem. Model R s pogonom na sva četiri točka će također "ostati bez kvačila" i bit će posljednji "moćni" Golf s konvencionalnim pogonom.

Deveta generacija Golfa, koja stiže krajem desetljeća, prodavat će se samo s električnim pogonom i bit će baziran na Scalable Systems Platformi Volkswagen Grupe. Proizvodit će se u Wolfsburgu uz druge modele koji koriste pomenutu SSP platformu.