Nekoliko poboljšanja
20

Volkswagen objavio render Arteona Shooting Brake, predstavljanje 24. juna

D. B.
Kompanija Volkswagen je objavila render svog novog Arteona Shooting Brake koji će biti predstavljen 24. juna.

Arteon Shooting Brake stiže u isto vrijeme kao i poboljšana verzija modela na kojem je baziran, a to je Arteon Fastback koji je također najavljen renderom.

"Napravili smo novi balans između brzine, snage i prostora", rekao je šef dizajna Volkswagen Grupe Klaus Bischoff.

Dolazak Shooting Brake verzije u ponudu Arteona je hrabar potez Volkswagena jer mnogi proizvođači imaju nedoumice čak i o limuzinama s obzirom na popularnost SUV-ova. Primjer je Lexus IS koji se uopće neće pojaviti u Evropi.

Osim Arteona Shooting Brake i dizajnerskih promjena Arteona fastback, Volkwagen donosi značajna poboljšanja novim tehnologijama te inteligentnim sistemima za udobnost i pomoć vozaču.

Unutrašnjost će biti potpuno nova, a ona uključuje i najnoviji infotainment sistem.

U Volkswagenu tvrde da su svi motori štedljivi, da imaju nisku emisiju gasova te da su snažni.

Arteon će vjerovatno biti dostupan s 2,0-litarskim turbobenzincem i dizelskim opcijama u slučaju limuzine, ali sa dodatnim 48V blagim hibridnim sistemom. Snažnija verzija iz Volkswagenovog R odjela se očekuje nešto kasnije, a pokretat će je poboljšana verzija poznatog EA888 2,0-litarskog četverocilindričnog turbobenzinca koji razvija 329 KS.

Novi Arteon će imati "pametnije" pomoćne sisteme. Travel Assist je prilagođen dugim putovanjima te će moći "preuzeti upravljanje, ubrzanje i kočenje pri brzinama do 210 km/h, ali uz kontrolu vozača".