Samo osam primjeraka
2

Volkswagen ID. Buzz u Porscheovom Renndienst ruhu

D. B.
Fanovi Renndienst kombija koji su pružali podršku Porscheovim trkaćim timovima u prošlosti mogu biti sretni jer se pojavila moderna reinkarnacija bazirana na potpunom električnom modelu Volkswagen ID. Buzz.

Kao dio proslave 75. godišnjice ove godine, Porsche Nizozemska je pripremio osam primjeraka novog modela Renndienst koji će biti izloženi u nizozemskim Porscheovim centrima.

Specijalni primjerci modela ID. Buzz su lakirani u poznatu Burgundy crvenu boju s kontrastnim Porsche i Renndienst grafikama na vratima i stražnjim prozorima, baš kao što je bio slučaj s T1 i T2 prethodnicima. Livreja bez sumnje atraktivna i zaista odgovara retro-futurističkom dizajnu električnog Volkswagenovog kombija. Porsche Nizozemska je fotografisao ID. Buzz Renndienst zajedno s Taycanom Sport Turismo u istim bojama, čime je nastala lijepa kombinacija.

Svih osam kombija su bazirani na modelu VW ID. Buzz 1st Max, što znači da je riječ o putničkim verzijama, a ne više odgovarajućim teretnim. U svakom slučaju, nazad se nalazi električni motor koji razvija 201 KS, a tu je baterija kapaciteta 77 kWh. Nakon što provedu određeno vrijeme u Porscheovim centrima, kombiji će se koristiti na specijalnim događajima kao šatlovi, ali i u promotivne svrhe.

Prvi Porsche Renndienst se pojavio 1954. godine na utrcci Mille Miglia kao vozilo za podršku. Bio je baziran na modelu T1 te je nudio dovoljno prostora za alat i rezervne dijelove. Brojni primjerci bazirani na VW Transporteru (T1 i T2) su korišteni između pedesetih i sedamdesetih te su prešli hiljade kilometara od staze do staze pružajući podršku legendarnim trkaćim modelima kao što su 904, 908, 910 i 917. Pouzdani kombiji s motorima sa zračnim hlađenjem služili su ne samo kao mobilne servisne stanice, nego i kao "hoteli" za inženjere i druge članove tima. Neki od "preživjelih" primjeraka Renndiensta su izloženi u muzejima ili se čuvaju u garažama kolekcionara Porscheovih automobila.

VW ID. Buzz Renndienst nije sportski kao Porscheov Vision Renndienst koncept koji je proizveden 2018. i predstavljen 2020. godine, ali je bar otišao dalje od faze prototipa. Porsche je istakao da nije zainteresovan za kombije, no VW je potvrdio da ID. Buzz GTX stiže s dva električna motora i bit će namijenjen onima koji traže bolje performanse ne želeći kompromitovati prostor.