auto
188

Volkswagen Golf GTI Clubsport S je najbrži automobil s prednjim pogonom na stazi Nurburgring

Klix.ba
Volkswagenov Golf GTI Clubsport S je kompletirao krug na stazi Nurburgring za 7 minuta i 49,21 sekundu, čime je postao najbži automobil s prednjim pogonom na ovoj stazi.

Volkswagen proslavlja 40. godišnjicu svog modela Golf GTI te je otkrio da je njegov Golf GTI Clubsport S oborio brzinski rekord na Nurburgringu u kategoriji produkcijskih automobila s prednjim pogonom.

Automobil je zapravo trovratni hatchback s agresivnim body kitom, 19-inčnim naplacima od legura i Michelin Sport Cup 2 gumama. Posjeduje bi-xenon svjetla, LED dnevna svjetla i zatamnjene stražnje prozore. Bit će dostupan u tri originalne boje, a to su perla crna, bijela i Tornado crvena.

Sportski izgled se nastavlja i u unutrašnjosti gdje se nalaze lagana sportska sjedišta, Alcantarom presvučeni sportski upravljač, specijalni pojasevi s crvenim ukrasima, ručica mjenjača u obliku loptice za golf, crni ukrasi i slično. Centralni naslonjač za ruku i stražnja sjedišta su uklonjeni zbog uštede na težini. Inžinjeri su ugradili manju bateriju, kao i neke aluminijske komponente.

Ispod haube se nalazi 2,0-litarski TSI četverocilindrični motor s novom pumpom goriva, sportskim izduvnim sistemom i optimiziranom ECU jedinicom, koji razvija 310 KS pri 380 Nm obrtnog momenta. Uparen je sa šestostepenim manuelnim mjenjačem. Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,8 sekundi prije nego ubrza na maksimalnih 260,7 km/h.

Proizvodnja Golfa GTI Clubsport S će biti ograničena na 400 automobila od kojih je 100 rezervisano za kupce u Njemačkoj.