U 2009. godini
0

Više od 12 miliona prodatih i proizvedenih automobila u Kini

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prodaja i proizvodnja automobila u Kini premašili su 12 miliona vozila u periodu od januara do novembra, javili su danas državni mediji.

Udruženje kineskih proizvođača automobila očekuje da će prodaja novih vozila premašiti 13 miliona vozila do kraja godine, prenosi Sinhua.

Kina do sada za godinu dana nikada nije proizvela više od 10 miliona automobila, prenosi BBC.

Prodaja je povećana zahvaljujući podsticajnim mjerama Vlade, koja je najavila da će nastaviti sprovođenje ovakve politike i sljedeće godine.

Uprkos padu prdaje automobila na većini svjetskih tržišta, potražnja u Kini značajno raste.

Očekuje se da će sljedeće godine stopa rasta prodaje novih vozila usporiti na 10 do 15 posto sa nivoa od oko 50 posto tokom 2009. godine.

Brz rast domaćeg tržišta omogućio je stvaranje velikih kineskih kompanija, koje sada pokušavaju da zauzmu dio svjetskog automobilskog tržišta.
Kompanija General Motors Shangai objavila je prošle sedmice da će svoje poslovanje proširiti ne samo na Indiju, pošto je preuzela većinski udio u matičnoj firmi od američkog GM-a.

Poznati proizvođači automobila sa Zapada u Kini ubuduće neće imati samo milione potencijalnih novih kupaca, nego i velikog konkurenta na domaćem i inostranim tržištima.