Više od 60.000 gledatelja
17

Vettel vratio Formulu 1 na Nurburgring, vozio šampionski RB7

D. B.
Zvuk V8 motora odjekivao je planinama Eifel proteklog vikenda jer su Red Bull i Sebastian Vettel vratili Formulu 1 na Nurburgring.

Riječ je o događaju pod nazivom "Red Bull Formula Nurburgring", koji je posmatralo više od 60.000 ljudi, a Vettel je napravio puni krug na stazi Nurburgring dug 20 kilometara i 832 metra vozeći svoj šampionski F1 bolid RB7 iz 2011. godine. Nažalost, vrijeme nije mjereno, no ovo je prvi put da se bolid Formu1e 1 pojavio na "Zelenom paklu" još od 2013. goidne kada je Michael Schumacher vozio svoj Mercedes.

"Osjećam se kao u vremenskoj kapsuli, vratila su se sjećanja kad sam ušao u bolid. Sve se složilo, uključujući činjenicu da bolid koristi CO2 neutralno gorivo", izjavio je Vettel.

RB7 i druga vozila na ovom događaju koristili su e-gorivo.

"Motosport je moja velika strast i želim održati ovaj sport živim. Goriva se mogu proizvoditi sintetički i služiti kao zamjena. Važno je da svi postanemo svjesni da moramo nešto učiniti. Sjajno je to što u bolidu ne osjećate razliku, zabavan je jednako", dodao je četverostruki F1 šampion.

Bivši vozač Red Bulla, David Coulthard, također je na stazi vozio svoj RB8, a aktuelni vozač AlphaTaurija, Yuki Tsunoda, proveo je vrijeme u fantastičnoj Hondi NSX GT3 Evo. Gerhard Berger i Ralf Schumacher su također vozili na Ringu, kao i Jos Verstappen koji je bio za upravljačem Ford SuperVana 4.2.

Mathias Lauda je imao priliku da vozi Ferrari 312 B3-74, koji je pripadao njegovom ocu Nikiju.