auto
0

Vettel u simulatoru vozio Neweyjev prototip 400 km/h

Totalsport
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel prošao je stazom Nürburgring za rekordnih 65 sekundi, gotovo za pola minute brže od svog najbržeg kruga ikad odvoženog na istoj stazi u bolidu Formule 1.

Rezultat je to projekta Adriana Neweyja, tehničkog direktora austrijske ekipe u Formuli 1, Red Bull Racinga.

Zamoljen od kompanije Polophony Digital da proizvede najbrži mogući auto na svijetu kao simulator za videoigricu Gran Tourismo 5, Newey je proizveo prototip koji je nazvao X1 i koji je, u bojama Rad Bull Racing Teama, na prvu vožnju u simulatoru dao Sebastianu Vettelu, zvijezdi austrijske ekipe i ponajboljem vozaču današnjice.

Rezultat je bio impresivan. Nakon nekoliko krugova privikavanja na simulator, Vettel je ubrzo stazom u Nürburgringu jurio 400 kilometara na sat, što je u današnje vrijeme i dalje nezamisliva brzina.

"Bilo je fantastično. Osjećao sam da se krećem 20-30 posto brže no što se krećem u bolidu Formule 1", rekao je nakon testa 23-godišnji Nijemac.

Newey je napravio auto bez limita. Teoretski bi prototip X1 do sljedeće sezone mogao pretvoriti u Red Bullov bolid za Formulu 1 kad ne bi postojala nikakva sigurnosna ograničenja.

"Rezultati su doista uzbudljivi. X1 govori o evoluciji: on je budućnost utrkivanja u kojoj nema granica, ali budućnost koja je dostižna već danas. Sebastian je dokazao da vozačka vještina i performanse X1 u kombinaciji mogu dovesti do dosad nepojmljivih brzina", rekao je Red Bullov inženjer.