Svjetski reli šampionat
0

Uskoro starta Croatia Rally 2022. - Očekuje se 350.000 gledalaca

Klix.ba
Nakon što je u aprilu prošle godine ugostio jednu od najneizvjesnijih završnica relija u 50-godišnjoj historiji FIA Svjetskog prvenstva u reliju, Croatia Rally se održava i ove godine, i to u još većem i raskošnijem izdanju.
Kako se dokazao odličnom organizacijom iako je bio novajlija u WRC kalendaru 2021. godine, Croatia Rally zadržao je svoje mjesto u kalendaru, te je ove godine ovaj reli treći u kalendaru i prvi tradicionalni asfaltni reli. To znači da će Rally1 automobili nove generacije s hibridnim pogonom prvi put proći punim tempom na asfaltu bez leda i snijega kojeg je bilo na Rallye Monte-Carlo.

Od otvaranja sezone, WRC je krajem februara posjetio zimsku idilu Relija Švedske gdje je Kalle Rovanperä postigao svoju treću pobjedu u karijeri i prešao na vrh privremenog poretka Šampionata.

"Osjećam se spreman i naravno da je uzbudljivo voditi Šampionat, ista je situacija kao i prošle godine (prije ovog relija), ali nadamo se da ćemo Hrvatsku ove godine završiti malo bolje", rekao je vozač Toyote GR Yaris Rally1. “Dobro smo pripremljeni i lijepo je imati dobru prednost u bodovima iako su prošla tek dva relija u sezoni. Najveći izazov je riješiti jaz u iskustvu prema momcima koji su prošle godine mogli odraditi cijeli rally jer smo odradili skoro cijelu prvu etapu, a nakon toga nemamo nikakvog iskustva. U ovakvom događaju gdje se čini da su uslovi i prianjanje i etape prilično teški, s manje iskustva može biti prilično teško upravljati. U ovom trenutku u sezoni ne osjećam nikakav pritisak kao lider. Pokušat ćemo zadržati svoju poziciju, ali do toga je još dug put.”

Ko su vozači koji jure slavu Croatia Rallyja?

Šezdeset i šest posada nalazi se na popisu za prijavu, uključujući osam iz Hrvatske, a glavna kategorija Rally1 privukla je 11 posada.

Među njima su svjetski prvaci iz 2019. Ott Tänak i Martin Järveoja iz Hyundai Shell Mobis World Rally Teama, te njihove timske kolege Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe i Oliver Solberg/Elliott Edmondson.

Tänak i Neuviille među pet su pobjednika WRC takmičenja koji sudjeluju u Hrvatskoj zajedno s trojcem Toyota Gazoo Racing World Rally Team Elfyn Evans, Esapekka Lappi i Kalle Rovanperä.

Nakon što stigli do pobjedničkog postolja na Rallye Monte-Carlo, Craig Breen/Paul Nagle po drugi put startaju u Hrvatskoj, ali ovaj put s Fordom, umjesto s Hyundaijem, što je bio slučaj 2021. godine. Breenova Ford Puma Rally1 već ima pobjednički pedigre nakon što je deveterostruki WRC prvak Sébastien Loeb odvezao upravo ovu Pumu do pobjede na Rallye Monte-Carlo.

Gus Greensmith/Jonas Andersson i Adrien Fourmaux/Alexandre Coria pridružuju se Breen/Nagleu u M-Sport Ford World Rally timu. Pierre-Louis Loubet/Vincent Landais koji su ušli u M-Sport svoj prvi takmičarski nastup u Rally1 bolidu i u WRC kategoriji.

WRC2 kategorija za Rally2 automobile ima veliku listu prijava od čak 29 automobila u Open, Junior i Masters diviziji. Deset posada prijavljeno je u WRC3 za Rally3 automobile, od kojih sedam ima pravo na bodove juniorskog WRC prvenstva.

Šta je novo na reliju za 2022. godinu?

Platak i Trakošćan - Vrbno novi su brzinski ispiti za 2022. godinu i njihovo uvrštavanje dio je nastojanja organizatora rally-a da prošire geografsku širinu događaja kako bi što veći broj navijača imao priliku pratiti akciju, a ujedno i smanjio saobraćajne gužve na pojedinim dionicama za vezu između brzinskih ispita.

Obje nove etape su uske prirode i sadrže nekoliko promjena prianjanja. Platak, koji se nalazi u blizini skijališta s pogledom na Jadransko more, uključuje Fan zonu na vrhu planinske pozornice. Trakošćan - Vrbno, koji uključuje valovite dionice, nekim će ekipama biti poznat jer je prošle sezone služio kao probna faza relija.

Svi ljubitelji relija i autosporta koji žele posjetiti WRC u Hrvatskoj trebaju imati na umu da reli počinje u 18:30 u četvrtak, 21. aprila ispred Nacionalne Uiverzitetske Biblioteke i Zagrebačkih fontana, a sam kraj relija je zakazan za 15:30 u nedjelju, 24, aprila u servisnom parku koji je organizovan i ove godine u krugu Zagrebačkog Velesajma.